Zdravstvene koristi Ashwagandhe in značilnosti snovi niacin

Zdravstvene koristi Ashwagandhe in značilnosti snovi niacin

Zdravstvene koristi Ashwagandhe in značilnosti snovi niacin

Ena najbolj znanih adaptogenih rastlin, ki jih pozna civilizacija, je ashwagandha. Morda zanj še niste slišali, vendar se v ajurvedski medicini uporablja že več kot 2500 let. V nadaljevanju si lahko podrobneje preberete zdravstvene koristi Ashwagandhe.

V Indiji je znana kot “moč žrebca”, kar prav tako razkriva nekaj o sposobnostih te čudežne rastline, ki se pogosto uporablja v alternativni medicini. Skupaj si oglejmo, kaj je ashwagandha in kako služi zdravju ljudi! Ne boste verjeli, za kaj vse se lahko uporablja ashwagandha in koliko zdravstvenih težav ljudi lahko igrivo reši.

Kaj je ashwagandha?

Ašvagando v latinski terminologiji najdemo kot Withania somnifera, kar dobesedno pomeni nekaj, kar povzroča spanje, zato je verjetno, da lahko rastlina zdravi tudi nespečnost. Dobesedni prevod besede ashwagandha pomeni “vonj konja” in ajurvedska civilizacija verjame, da boste z uživanjem te rastline pridobili tudi moč konja.

Korenina in listi rastline se uporabljajo v zdravilne namene, ta starodavni adaptogen pa služi kot odgovor na številna medicinska vprašanja in težave z zdravjem ljudi. Nekatere civilizacije celo verjamejo, da je panaceja, saj pomaga pri odpornosti, nevrosistemu in reproduktivnim organom. Preprosto ashwagandha je dobra za splošno vzdrževanje duševne in telesne kondicije.

Zdravstvene koristi Ashwagandhe

Zato si oglejmo posebne koristi ashwagandhe za zdravje človeškega telesa! Najprej ta rastlina vpliva na ščitnico, tudi če je njena aktivnost tako nizka kot visoka, kar je v obeh primerih zdravstvena težava.

Poleg ščitnice vpliva tudi na delovanje nadledvičnih žlez, ki skrbijo za proizvodnjo pomembnih hormonov. Ashwagandha skrbi tudi za možganske celice in poskrbi, da se ne uničujejo, s tem pa varuje tudi spomin.

Ashwagandha je odlična za krepitev odpornosti, poleg tega pa podaljšuje vzdržljivost in daje telesu energijo. Zdravstvene koristi Ashwagandhe za zdravje so povezane z razmnoževanjem ljudi, saj pomaga pri plodnosti, poleg tega pa daje moč mišicam, kar cenijo športniki. Poleg tega so nekatere študije pokazale, da se ta rastlina bori proti rakavim celicam, uravnava raven sladkorja v krvi in je lahko tudi psiholog, saj deluje proti depresiji, tesnobi in stresu.

Vitamin B

Za vitamin B je značilno, da ne vsebuje le ene snovi, ki je bistvena za delovanje človeškega telesa, temveč več pomembnih snovi, ki se razlikujejo po številkah. Tako imamo vitamin B1, vitamin B5 ali vitamin B12. Vitamini skupine B, kot jih pogosto imenujemo, vplivajo na različne procese v človeškem telesu, na primer na proizvodnjo energije, delovanje živčnega sistema in stanje kože.

V tem članku si bomo ogledali, zakaj je vitamin B3 pomemben za nas. Kako je povezana z boleznijo pelagre in s katerimi živili jo dopolnjujemo?

Vitamin B3 v človeškem telesu

Vitamin B3, imenovan tudi niacin, je eden od vitaminov skupine B. Je vodotopen in občutljiv na toploto. Za to snov in njene derivate se uporabljajo tudi druga imena, kot so niacinamid, nikotinamid, nikotinska kislina, vitamin PP. Nikotinska kislina in nikotinamid (niacinamid) sta dve glavni kemični obliki vitamina B3.

Vitamin B3 je znan v povezavi s tako imenovano pelagro. To bolezen je leta 1735 prvič opisal španski zdravnik Gaspar Casal. V tem času so bile epidemije pelagre na sredozemskih območjih, v začetku 20. stoletja pa tudi na jugu ZDA. Bolezen je bila povezana z visoko stopnjo umrljivosti. Šele leta 1937 so odkrili povezavo med pelagro in vitaminom B3 ter ugotovili, da je vzrok pomanjkanje tega vitamina.

Niacin kot kemično spojino je leta 1873 prvič opisal kemik Hugo Weidel v svojih študijah nikotina. Naše telo lahko del vitamina B3 tvori iz aminokisline triptofan, vendar je pomembnejši zadosten vnos te snovi s hrano. V človeškem telesu ima niacin več nepogrešljivih bioloških funkcij.
Glavne funkcije niacina:

Pomemben je za presnovo energije v človeškem telesu,
je del pomembnih koencimov pri presnovi ogljikovih hidratov, maščobnih kislin in aminokislin (NAD in NADP),

zmanjšuje občutek utrujenosti in izčrpanosti,

prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema,

spodbuja pravilno duševno delovanje,

prispeva k dobremu stanju kože in sluznic,

ohranja normalno telesno rast,

uravnava sintezo nekaterih hormonov,

zmanjšuje škodljivi holesterol LDL,

prispeva k optimalnemu delovanju prebavnega in srčno-žilnega sistema.