Vrstne sponke in njihove različne tehnologije priključitve

Vrstne sponke so v elektro omarah nepogrešljiva komponenta, katerih naloga je, da poskrbijo za zanesljivo povezavo električnih vodnikov. Namenjene so za namestitev na nosilne letve, najbolj pogosto je to DIN letev, njihova glavna naloga pa je, da spojijo skupaj dva ločena vodnika. Tako kot se razlikujejo preseki vodnikov, tako tudi vrstne sponke delimo po presekih.

Vrstne sponke že dolgo niso več samo preproste prehodne sponke za dva vodnika. V industriji je ogromno različnih vrst aplikacij in tehnologija vrstnih sponk je napredovala tako, da se jim je po uporabnosti prilagodila.

Vrstne sponke se razlikujejo tudi po različnih tehnologijah priključitve. Tako poznamo vijačno, vzmetno, PUSH-IN in SNAP-IN tehnologijo priključitve.

Vijačne vrstne sponke

Vrstne sponke z vijačno priključitvijo so še vedno izredno priljubljene pri uporabnikih zaradi njihove preproste in zanesljive izvedbe. Zahvaljujoč razponu modelov in resnični prilagodljivosti je mogoče vrstne sponke s vijačno tehnologijo uporabiti v najrazličnejših aplikacijah.

Vzmetne vrstne sponke

Vrstne sponke s preizkušeno vzmetno tehnologijo so popolne za hitro priključitev žice. Z izvijačem oz. drugim primernim orodjem je potrebno umakniti vzmet, vstaviti žico in nato sprostiti. Zaradi svoje stopnje prilagodljivosti je vzmetna sponka donosna alternativna povezava.

Vrstne sponke s Push-in tehnologijo

Neposredni vtični konektorji s tehnologijo PUSH IN v primerjavi s vrstnimi sponkami z vijačno tehnologijo skrajšajo čas povezovanja za do 50 %. Žico preprosto vstavite v vpenjalno enoto, da dobite varno, plinotesno povezavo. Celo gibljive vodnike je mogoče povezati brez orodja in težav. Varne in zanesljive povezave so ključnega pomena, zlasti v težkih pogojih, kot so tisti v procesni industriji.

Vijačne sponke s Snap-in tehnologijo

Čas je denar, zato je treba izvesti inštalacijska dela v konstrukciji krmilne omarice vedno hitreje, po možnosti avtomatizirano. Hkrati morajo biti povezave trajno zanesljive, varne in enostavne za vzdrževanje. Vrstne sponke z priključno tehnologijo SNAP-IN so izjemno enostavne za uporabo: slečene vodnike je treba samo vstaviti v priključno točko, ta pa se zaskoči z jasno slišnim klikom. Prevodnik je trajno in zanesljivo v stiku. Če želite sprostiti povezavo, pritisnite zeleni potiskalnik. Montaža se opravi v celoti brez orodja saj je vzmet sponke že prednapeta.

Vrstne sponke
Vrstne sponke