V kateri hrani najdemo največ nujno potrebnih aminokislin?

V kateri hrani najdemo največ nujno potrebnih aminokislin?

v kateri hrani najdemo največ nujno potrebnih aminokislinZa normalno delovanje telesa nujno potrebujemo vnos aminokislin. Aminokisline so osnovi gradnik celic v mišicah in celic v imunskem sistemu. Prav tako so nujno potrebne za izgradnjo nekaterih hormonov in encimov. V naslednjem članku si preberite nekaj napotkov, v kateri hrani najdemo največ nujno potrebnih aminokislin.

Kaj so aminokisline in kako jih delimo?

Aminokisline so kemijske spojine kisika, vodika in ogljika. Delimo jih na esencialne in neesencialne.

Esencialne aminokisline organizem ne zmore ustvarjati sam, zato jih moramo nadomeščati s hrano ali prehranskimi dopolnili.

Neesencialne aminokisline telo zmore ustvarjati samo, a le ob zadostnem vnosu ostalih aminokislin, ali vsaj ob zadostnem vnosu dušika s hrano.

Vseh 22 aminokislin pomembno sodeluje pri mnogih procesih v našem telesu. Če so na zalogi prav vse, potem lahko kostni mozeg izdela ustrezno vrsto in število imunskih celic, ki branijo naše telo pred virusi, ki vstopajo v nas.

V kateri hrani najdemo največ nujno potrebnih aminokislin?

goji jagode zdravilni učinkiEsencialne aminokisline moramo v telo vnašati s primerno prehrano. Poznamo kar nekaj hrane, ki vsebujejo vseh osem esencialnih aminokislin. Tukaj moramo izpostaviti jagodičevje, v zadnjem času so posebej popularne čudežne goji jagode.

Navadna kustovnica, kakor goji jagode  imenujemo v slovenskem jeziku, so popoln vir beljakovin in vsebujejo vseh devetnajst aminokislin in kar je še pomembnejše, vsebujejo vse osem esencialnih.

Aminokisline so prav tako odgovorne za prenašanje žvepla po celicah. Pri tem procesu sta udeleženi predvsem  dve pomembni aminokislini, metionin in cistein. V telo ju lahko vnesemo z uživanjem prehranskega dopolnila MSM, ki je naravna oblika organskega žvepla.

Esencialne aminokisline in v kateri hrani se nahajajo?

aminokisline v hrani

Esencialne aminokisine so valin,  tiptofan, treonin, metionin, fenilalanin, lizin, levcin,izolevcin in histidin.

Histidin je esencialna aminokislina za dojenčke in otroke, najdemo jo v govedini, piščančjem mesu, ribah, rižu, rži in pšenični moki.

Esencialne aminokisline večinoma dobimo iz jajc, mleka, riža, govejega mesa, sončničnega semena, špinače, prosa, ovsa, jeter, sezama, pšeničnih kalčkov, svinjine, koruzne moke in ostalih živil.

MSM mineral izkušnje

Posamezniki, ki ne uživajo hrane živalskega izvora, morajo iskati vire esencialnih aminokislin, predvsem v virih rastlinskega izvora.

Kje dobimo esencialne aminokisline rastlinskega izvora?

Če se odločimo, da ne bomo uživali hrane živalskega izvora, se moramo svoji prehrani še bolj posvetiti. Telo esencialne aminokisline najbolje izkoristi ravno iz hrane živalskega izvora, a veliko jih najdemo tudi v rastlinski hrani.

Dober vir esencialnih aminokislin so konopljina semena, ki vsebujejo tudi nujno potrebne maščobne kisline omega 3 in omega 6. (A) (B) 

Izredno dober vir beljakovin so tudi alge! Pri nas smo najbolj seznanjeni z modro zeleno algo spirulino, ki je popoln vir beljakovin in izredno hranilo. Vsebuje tudi mnoge antioksidante, vitamine in minerale. Spirulina blago razstruplja organizem in pomaga odpravljati slabokrvnost. (C)

Besed uporabljene v besedilu: V kateri hrani najdemo največ nujno potrebnih aminokislin, esencialne aminokisline, goji jagode