Se vam zavarovanje sončne elektrarne splača?

Investicija v sončno elektrarno je velika, zato nekaj dodatnih evrov letnih stroškov, ki jih je potrebno odšteti za zavarovanje, ne bi smelo biti dilema. Zakaj? Sončna elektrarna je v svoji življenjski dobi izpostavljena raznolikim razmeram in nezgodam, ki jih ni mogoče predvideti. Na voljo so različne možnosti zavarovanja, na primeru smo jih preverili pri enem od ponudnikov sončnih elektrarn.

Ko se odločamo o postavitvi samooskrbne sončne elektrarne, imamo v mislih naložbo na dolgi rok. Sončna elektrarna ob rednem vzdrževanju in nadzoru spremljanja delovanja doseže tudi do 30-letno življenjsko dobo in če k temu dodamo še dejstvo, da gre za investicijo višjega cenovnega razreda, njeno zavarovanje ne bi smelo biti vprašljivo.

Takšno prakso opažajo tudi v podjetju Enertec, ki upravlja z blagovno znamko Moja elektrarna. Vodja spremljanja sončnih elektrarn Andrej Glinik razlaga: »Ljudje radi pozabljajo, da je sončna elektrarna naprava, s katero privarčujejo pri stroških za elektriko. Zato je smiselno nemoteno delovanje zagotoviti z rednim vzdrževanjem in dobrim zavarovanjem. Strošek razširjenega paketa zavarovanja ni toliko višji od stroška osnovnega paketnega zavarovanja.«

Dodaja, da se praviloma vse njihove stranke odločijo za enega izmed vzdrževalnih paketov z zavarovanjem.

Zavarovana soncna elektrarna na strehi.

Zavarovanje je ugodnejše od sanacije škode

Sončne elektrarne so, če so izdelane iz visokokakovostnih materialov ter strokovno zmontirane, odporne na številne razmere in vplive. A ne smemo pozabiti, da nekaterih nezgod kot so požari, udari strel, toče, ne moremo preprečiti.

Zato je priporočljivo izbrati preventivo, ki jo nudi zavarovanje. To je zagotovo ugodnejše od sanacije škode ob morebitni nesreči. Najpogostejše napake in okvare sončnih elektrarn so pregorel priključek, lom modula, pregorel konektor in počeno steklo.

Povzrocena skoda na soncni elektrarni.

Kateri paket zavarovanja izbrati in kakšne so cene?

Po navadi imajo zavarovalnice na voljo različne pakete, ki vključujejo različne pogoje. Pred sklenitvijo je potrebno dobro preveriti, kaj posamezni paket vključuje in glede na svoje želje in potrebe izbrati možnosti, ki nam najbolj ustreza. Po navadi velja, da dražji kot je paket, več potencialnih škodnih primerov krije.

Cena zavarovanja se razlikuje od zavarovalnice do zavarovalnice. Preverimo, koliko znaša zavarovanje pri Enertecu, kjer sodelujejo z zavarovalnico Generali. Za sončne elektrarne do 15 kWp, ki so med gospodinjstvi tudi najpogostejše, so oblikovali dva paketa. Izbiramo lahko med osnovnim in razširjenim zavarovalnim kritjem.

Tabela prikazuje ceno zavarovanja za soncno elektrarno.

Ceno zavarovanja in vzdrževanja večjih elektrarn (nad 15 kWp) pri Enertecu določijo individualno glede na vrednost samooskrbne naprave ob nakupu.

Kaj vse zajema osnovno in kaj razširjeno zavarovalno kritje lahko preverite v Splošnih pogojih vzdrževanja in zavarovanja sončnih elektrarn.

Vse se začne pri vzdrževanju

Da bo sončna elektrarna ustvarjala obljubljene prihranke in dosegala najvišjo učinkovitost, jo je potrebno redno vzdrževati, nadzirati njeno delovanje in izvajati redne preventivne preglede na lokaciji. Nasprotno lahko vodi v trajne posledice pri delovanju ali nezgoden slučaj v obliki okvare ali požara.

Serviser pregleduje soncno elektrarno na strehi.

Pri Enertecu Moja Elektrarna so dodali še nekaj priporočil v praksi. Lastnikom sončnih elektrarn priporočajo, da nekajkrat mesečno preverijo, ali razsmernik deluje in na njem gori zelena luč, da vsaj enkrat mesečno preverijo komunikacijo prek mobilnega telefona ter da ne pozabijo na čiščenje modulov.

Imate še kakšno dodatno vprašanje o zavarovanju sončnih elektrarn? Stopite v stik s strokovnjaki.