S KOLESI NEWBIKE LAHKO ODPRAVITE ALI VSAJ OMILITE TUDI BOLEČINE V HRBTU!

Koristi e koles za zdravje so vsem nam zelo dobro poznane. Pa ste prepričani, da poznate prav vse?

Brez dvoma lahko trdimo, da je vsaj večina zahvaljujoč številnim medijskim prispevkom, člankom na spletu in v revijah ter pričevanj vseh tistih, ki si e kolesa lastijo, zelo dobro seznanjena z vsemi koristmi za zdravje, katere vožnja s tovrstnimi kolesi prinaša. Če je bilo še ne tako dolgo nazaj o koristnosti e koles moč slišati mnoge očitke in kritike, nekateri dvomljivci pa so šli celo tako daleč, da so jih primerjali z mopedi ali skuterji, v današnjih časih temu več ni tako.

Danes je namreč javnost vse bolje informirana, skupaj s čedalje večjo popularnostjo e koles pa se veča tudi ozaveščanje o učinkih e koles na zdravje. V splošnem je tako končno začelo prevladovati prepričanje, da so e kolesa glede na zdravstvene koristi povsem enakovredna klasičnim kolesom.

Kako je električno kolo povezano z odpravljanjem ali vsaj omilitvijo bolečin v hrbtu?

Električno kolo je vsesplošno izjemno koristno tako za ohranitev in krepitev telesnega, kot tudi duševnega zdravja. Toda ali ste vedeli, da lahko s poganjanjem pedalov električnega kolesa celo povsem odpravite ali vsaj omilite tudi bolečine v hrbtu?

Bolečine, predvsem v spodnjem delu hrbta, so pojav, s katerim se je zagotovo srečal že vsak izmed nas. Sodeč po rezultatih raziskav je najpogostejša napaka, ki jo navadno ob pojavu bolečine v hrbtu naredimo ta, da se odpravimo za dlje časa počivat. Ugotovitve so namreč pokazale, da je najpomembnejši ukrep za odpravo bolečin krepitev mišic hrbta in povečanje njihove prožnosti, kar je nedvomno najenostavneje doseči z vožnjo električnega kolesa. S tem, ko boste predolgo počivali, bodo vaše hrbtne mišice postale še bolj toge in šibke, bolečina se bo zgolj še povečala, okrevanje pa bo posledično dolgotrajnejše.

Potrebno je poudariti, da napisano seveda velja zgolj takrat, ko vzrok bolečin v hrbtu ni mehanska poškodba katere od hrbteničnih struktur. Ker je takšnih primerov malo, lahko upravičeno trdimo, da ima električno kolo pri odpravi bolečin v hrbtu izjemen pomen. Toda več o tem podrobneje sledi v nadaljevanju prispevka.

Vožnja z mestnimi kolesi je za odpravo bolečin v hrbtu učinkovitejša od mnogih drugih telesnih aktivnosti

Vožnja z mestnimi kolesi je ena redkih telesnih aktivnosti, s katero boste okrepili prav vse skupine hrbtnih mišic in pri tem ne boste pretirano obremenili hrbteničnih vretenc. Dodatna prednost vožnje z mestnimi kolesi je tudi v tem, da ne boste zgolj okrepili hrbteničnih mišic, temveč tudi:

  • izboljšali gibljivost,
  • poskrbeli za pravilno držo in
  • povečali telesno vzdržljivost.

Najboljše pri vsem tem je to, da lahko vožnjo z mestnimi kolesi povsem enostavno vključite v svoj vsakdan in zato sploh ni potrebno, da jo obravnavate kot telesno vadbo.

Namesto, da sedete v avtomobil in se odpeljete v službo, se lahko tja odpravite z mestnimi kolesi. Prav tako so mestna kolesa več kot odlično prevozno sredstvo za pot v trgovino, na pošto ali banko. Zahvaljujoč mestnim kolesom lahko tako poskrbite za odpravo (in tudi preprečevanje!) bolečin v spodnjem predelu hrbta povsem enostavno in kar med opravljanjem vsakodnevnih opravkov po mestu.

V čem se vožnja z mestnimi kolesi glede odprave bolečin v hrbtu razlikuje od vadbe v fitnesu ali telovadnici?

Večina ob pojavu bolečin v hrbtu in zavedanju, da bo potrebna okrepitev hrbtnih mišic, najprej pomisli na vadbo v fitnesu ali telovadnici. Tudi takšna telesna dejavnost je lahko učinkovita, vendar je kljub temu bolj priporočljiva oblika vadbe vožnja z mestnimi kolesi.

Razlog leži v tem, da se pri vadbi v fitnesu ali telovadnici prepogosto nevede osredotočimo zgolj na eno samo mišico ali mišično skupino, medtem ko pri vožnji z mestnimi kolesi okrepimo celoten sklop hrbtnih mišic, kot smo zapisali že zgoraj. Dodaten razlog je ta, da lahko pri vadbi z utežmi zelo hitro preobremenimo določeno mišično skupino, kar hitro privede do še močnejših bolečin v hrbtu. Zlasti v primeru, ko je bil posameznik več let telesno neaktiven in nato nenadoma prične s tako izrazito naporno vadbo. Pri vožnji z mestnimi kolesi so takšne in podobne skrbi povsem odveč.

Opozoriti pa je potrebno tudi na dejstvo, da so pri vadbi z utežmi izjemno velike možnosti za nastanek dodatnih poškodb, v kolikor posameznik nima ustreznega znanja o pravilnosti izvajanja posamezne vaje. Med vožnjo z mestnimi kolesi posebno dodatno znanje pravzaprav sploh ni potrebno.

Kakšna naj bo vadba z ženskim kolesom, če se spopadate z bolečinami v hrbtu?

Če ste tudi sami med tistimi, ki se spopadajo z bolečim spodnjim delom hrbta, je bistveno, da vaše bolečine niso dolgotrajne in visoko intenzivne. V kolikor temu ni tako in če so nastale pred kratkim ali če je njihov vzrok padec oziroma druga poškodba, vam svetujemo, da se o možnostih uporabe ženskega kolesa najprej posvetujete z vašim osebnim zdravnikom.

V vsakem primeru pa naj velja, da je vaša vadba z ženskim kolesom umirjena in ne preveč za telo naporna, saj lahko s preveliko obremenitvijo hrbtnih mišic, ki so med kolesarjenjem izredno aktivne, dosežete celo nasproten učinek in bolečine v hrbtu zgolj še poslabšate.

Prav tako vam svetujemo, da se za vadbo z ženskim kolesom izognete gozdnim, makadamskim in drugim neurejenim potem ter z namenom odprave bolečin v hrbtu raje uporabite asfaltirane površine. Razlog leži v tem, da bo tako prišlo do manjšega pretresanja hrbteničnih vretenc, kar bi lahko prispevalo k dodatni intenzivnosti bolečine.

Kako pogosto bi bilo potrebno oditi na vožnjo z ženskim kolesom za učinkovito odpravo bolečin v hrbtu?

Pri pojavu bolečin v hrbtu je vadba zares izjemnega pomena, toda kljub temu morate telesu privoščiti počitek. V ta namen vam svetujemo, da se na žensko kolo odpravite tri do največ pet krat tedensko, saj bodo tako vaše hrbtenične mišice imele dovolj časa za regeneracijo in obnovo.

Pri vadbi z ženskim kolesom pa ni pomembna samo intenzivnost kolesarjenja, o čemer smo pisali zgoraj, temveč tudi dolžina same vožnje. Kljub umirjeni vožnji vam svetujemo, da naj vaša vadba na ženskem kolesu za najboljši učinek traja do pol ure.

V kolikor boste za vadbo uporabili električno žensko kolo, kjer je napor zaradi vgrajenega elektro motorja bistveno manjši, lahko čas vožnje podaljšate na 45 do 60 minut, kar je odvisno od stopnje nastavljene električne pomoči.

Bolečine v hrbtu lahko nastanejo celo zaradi določenih nepravilnosti med samim kolesarjenjem. Če uporabljate mestna kolesa NewBike, se vam to ne more zgoditi!

Najbrž vam je mnogim celo iz lastnih izkušenj dobro znano, da lahko bolečine v hrbtu nastanejo tudi med samim kolesarjenjem. Če se vam je to morda že kdaj zgodilo in v izogib dodatnemu poslabšanju bolečin v hrbtu, svetujemo ustrezno prilagoditev nastavitev vaših koles. Ali pa preprosto nakup mestnih koles NewBike, pri katerih se vam z dodatnimi nastavitvami ne bo potrebno ukvarjati.

Mestna kolesa NewBike so znana po nekoliko posebnem in samosvojem položaju, ki je zahtevan za vožnjo, saj boste na njih sedeli povsem pokončno in zravnano. Poleg tega, da so mestna kolesa NewBike zaradi tega bistveno bolj udobna in varna, so več kot odlična izbira za vse, ki se spopadate z bolečinami v hrbtu.

Bolečine v hrbtu med kolesarjenjem namreč nastanejo bodisi zaradi upognjenega položaja hrbta, bodisi zaradi nepravilnega položaja rok in nog. Na kolesih NewBike se vam kaj takšnega zagotovljeno ne more zgoditi.

V katerih primerih so kolesa NewBike prav tako priporočljiva, poleg spopadanja z bolečinami v hrbtu?

Vožnja z mestnimi kolesi NewBike niso priporočljiva zgolj za tiste, ki se spopadate z bolečinami v hrbtu, temveč tudi za vse, ki okrevate po poškodbah ali operacijah in morate okrepiti hrbtenične mišice, vendar pri tem ne smete pretirano obremeniti hrbteničnih vretenc.

Zaradi oblike okvirja in voznih lastnosti so mestna kolesa NewBike idealna tudi za starejše, saj bo za njih kolesarjenje tako enostavnejše, zaradi manjših možnosti za padce pa prav tako varnejše.

Uporabo mestnih koles NewBike pravzaprav toplo svetujemo vsem, ki gojite ljubezen in strast do mestnega kolesarjenja, ne glede na vašo starost, telesne sposobnosti ali zdravstveno stanje.

Obisk NewBike kolesarske trgovine Ljubljana je pomemben dejavnik, ki lahko občutno pripomore pri vaši težavi z bolečinami v hrbtu

V kolikor smo vas s prispevkom prepričali in se sedaj zavedate pomena kolesarjenja za odpravo ali vsaj omilitev bolečin v hrbtu, vas prijazno vabimo v NewBike kolesarsko trgovino Ljubljana. Za vas smo pripravili raznolik nabor mestnih koles, vožnja katerih bo pomembno pripomogla pri vaših težavah z bolečinami v hrbtu.

Nakup mestnega kolesa v NewBike kolesarski trgovini Ljubljana pa je smiseln tudi zato, ker lahko tako preprečite, da bi do bolečin v vašem hrbtu sploh prišlo. Da bi se pred nakupom prepričali, da vam izbrani model odgovarja, da se na njem počutite dobro ter da drža na njem odgovarja vaši hrbtenici, lahko vsako kolo v NewBike kolesarski trgovini Ljubljana tudi preizkusite na testni vožnji.

V NewBike kolesarski trgovini Ljubljana vam lahko nastavimo tudi vaše staro kolo

V kolikor zaenkrat nakupa novega kolesa ne načrtujete in bi želeli zgolj nastaviti svoje staro kolo, vam bomo v NewBike kolesarski trgovini Ljubljana z velikim veseljem pomagali tudi pri tem.

V NewBike kolesarski trgovini Ljubljana se tako lahko oglasite po pomoč, ne glede na to, če potrebujete pomoč pri nastavljanju višine krmila, sedežne opore ali samo nasvet o najbolj optimalnih nastavitvah glede na vašo višino, bolečine v hrbtenici ali drugo zdravstveno stanje.