Revmatizem

Revmatizem je ohlapen izraz za bolezni sklepov in obsklepnih struktur, zaradi česa obišče zdravnika vsak četrti pacient.
Kakšni so revmatizem znaki oz. simptomi in kakšne vrste revmatizma poznamo?  Opisali bomo potek zdravljenja in
kaj lahko storite sami, če imate revmatizem.

Kaj je revmatizem?

Revmatizem je širok izraz za bolečine v sklepih, kosteh in mišicah ter kitah, ki obdajajo boleč sklep. Revmatizem lahko prizadene ljudi vseh starosti, tudi mlade in otroke.
ZANIMIVO: revmatizmu v pogovornem besedišču pravimo tudi revma, predvsem pri starejših je to pogost izraz. Če vas zanimajo: revma znaki, simptomi in testi, ki so podrobno opisani v članku, kliknite na povezavo.

Revma je kronična bolezen, ki je stalna spremljevalka pacienta, vendar so znaki revmatizma kdaj bolj izraziti in boleči, pride pa tudi obdobje, ko se revmatizem “potuhne”.

Revmatolog

je specialni zdravnik, ki odkriva in zdravi revmatizem. K revmatologu vas bo napotil vaš osebni zdravnik z napotnico. Pripravite se, da boste revmatologu natančno opisali vaše težave. On vas bo napotil na nadaljnje preiskave za odkrivanje revmatizma, vrste revmatizma in odločil učinkovito terapijo za vas.

Revmatizem znaki

Revmatizem znaki so bolečine v sklepih, obsklepnih strukturah, kot so mišice in kite, ter bolečine v kosteh. Pa vendar ni vsaka bolečina v sklepih revmatizem, zato je smiselno obiskati zdravnika, kadar bolečine vztraja že dlje časa.

 

revmatizem znaki

Najpogostejši revmatizem znaki so vsekakor: bolečine v sklepih

Revmatizem znaki so:

  • bolečine v sklepih,
  • otekanje sklepov,
  • otrdelost,
  • slaba gibljivost,
  • bolečine v mišicah in tetivah,
  • bolečine v hrbtenici.

Vnetje sklepov

Vnetje sklepov je revmatizem znak, ki je povezan z obrabo sklepa, ki jo imenujemo tudi artroza ali pa gre za avtoimuno bolezen, kot je na primer revmatoidni artritis. Vnetje sklepov vsekakor povzroča hude bolečine v sklepu, ki mu sledi otekanje in slaba gibljivost. Kasneje sklep postane tudi topel na dotik, pacientovo splošno počutje pa je slabo. Če se vnetje sklepov ne ustavi pravočasno, lahko pacient dobi povišano telesno temperaturo. Zdravnika obiščite takoj, ko vidite znake oziroma simptome vnetega sklepa.

vnetje sklepov, koleno

Če vas zanima vnetje sklepov: vzroki, znaki in kaj povzroči vnetje sklepov, si preberite na povezavi. Tam najdete tudi rešitev ( 1 ).

Vrste revmatizma

Vrst revmatizma je veliko. Delimo jih lahko na ožje sklope:

Osteoartroza

je vrsta bolezni, ki prizadene sklepe zaradi obrabe. Obraba, ki jo imenujemo tudi artroza je tesno povezana s staranjem pacienta. Bolj, ko je pacient star, bolj ima obrabljene sklepe. Obraba privede do razkroja hrustanca, ki naposled na robu sklepa tvori špičaste izrastke, ki jih strokovno imenujemo osteofiti. Ti izrastki močno dražijo sklep in izbruhne vnetje v takem sklepu. To imenujemo osteoartroza.

Vnetni artritis

je vrsta revme, ko se sklepi vnamejo. Vnetje sklepov imenujemo tudi artritis, ki je kompleksna bolezen, pri kateri je nujno obiskati zdravnika, da predpiše pravilna zdravila, ki bodo vnetje zaustavila.

Pri vnetnem artritisu je pomembno vneti sklep hladiti, ko bolečina popusti pa lahko pričnete z vajami. Če vas zanimajo artritis vaje, si preberite na povezavi.

 

 

Putika

je vnetna bolezen, ki jo povezana s presnovno motnjo v telesu, ki nepravilno kopiči kristale na enem sklepu. Navadno je to nožni palec in se mnogo večkrat pojavi pri moški populaciji, kot pri ženski. Putika oziroma protin, kot jo tudi imenujemo zahteva strogo dieto in močna zdravila, kadar gre za izbruh putike. Izbruh putike navadno traja nekaj dni, potem napad popusti, a vendar se pacient bolezni ne znebi doživljenjsko.

Fibromialgija

predstavlja obsklepni revmatizem, se pravi, da povzroča bolečino predvsem v mišicah in kitah. Taki bolezni pravimo tudi bolezen “vse me boli”, za katero ne poznamo pravega vzroka in jo je tudi težko diagnosticirati.
Običajno je pogosta pri ženskah bolj kot pri moških.

Potek zdravljenja revmatizma

Zdravljenje revmatizma je sistemski, dolgotrajen proces, ki se ne zaključi. Če imate sum na revmo, obiščite osebnega zdravnika, ki vas bo napotil k revmatologu.
Zdravljenje take bolezni je uspešnejše, če je bolezen zgodaj odkrita ter pravočasno in ustrezno zdravljena. Potrebno je zdravljenje z zdravili (zdravijo vnetje, upočasnijo napredovanje bolezni, zmanjšujejo bolečine), vendar za optimalen rezultat zdravljenja zgolj z zdravili ni zadostna.
Revmatolog se z vami natančno pogovori, vas napoti na nadaljnje preiskave ( slikanje sklepa, laboratorijska preiskava krvi ), da bi potrdil in ugotovil vrsto bolezni. Glede na diagnozo vam dodeli zdravila in fizikalno terapijo, lahko tudi v toplicah. Vsaka moderna fizioterapevtska obravnava, pri bolnikih z boleznimi sklepov, vsebuje magnetno terapijo, ki pa jo lahko uporabljate tudi doma v obliki blazine Magus.

Kaj lahko storite sami, če imate revmo?

Skrbite za pravilno telesno težo, saj dodatno obremenjevanje sklepov ni zdravo in je tveganje za razvoj bolezni sklepov.
Bodite aktivni, izvajajte vaje, ki so primerne za revmatike.

Magnetna terapija je izredno koristna pridobitev v revmatologiji. Seveda pa je lahko pri hudih revmatskih boleznih s področja vnetnega revmatizma samo spremljajoča terapija. Težave, ki nastajajo zaradi degenerativnih bolezni gibalnega sistema, se s pomočjo magnetne terapije lajšajo, predvsem pa ta terapija korigira sekundarne pojave s področja nevrovegetativnega sistema pri teh bolnikih.

vnetje sklepov, magnetna terapija

Magnetna terapija v obliki blazine Magus je učinkovita metoda za bolezni sklepov ( 2 ).

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi ( neinvazivna metoda, magnetna terapija, za zdravljenje vnetja sklepov)

VIR ( 2 ): študija o učinkovitosti magnetne terapije pri bolezni sklepov