Recept za kruh brez glutena

V zapisu vam bomo predstavili preprost recept za kruh brez glutena z mešanimi semeni

Zakaj bi sploh pekli kruh brez glutena?

Če nimate odgovora zakaj bi sploh rabili recept za kruh brez glutena, potem verjetno nimate neprijetnih simptomov po zaužitju hrane, bogate z glutenom, kot je kruh ali testenine. Vendar pa obstaja veliko takih, ki te sreče nimajo. Ljudje, ki imajo celiakijo ali intoleranco na gluten imajo sicer podobne simptome, obstajajo pa razlike v tem, kako se človekovo telo odzove na gluten.

Celiakija

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki povzroči, da se gensko dovzetni posamezniki negativno odzovejo na gluten, beljakovine v pšenici, ječmenu in rži. Ko gluten sproži avto imunski odziv, se obloga tankega črevesa poškoduje. Brez diagnoze in ustreznega zdravljenja je verjetno, da bodo posamezniki s celiakijo trpeli zaradi nezmožnosti tankega črevesa, da absorbira hranila v krvni obtok. (1)

Simptomi celiakije vključujejo:

 • Drisko
 • Izgubo teže
 • Napihnjenost in vetrove
 • Bolečine v trebuhu
 • Zaprtje
 • Bruhanje
 • Glavoboli in utrujenost

Celiakija je resna bolezen. Edini učinkoviti način za obvladovanje simptomov je popolnoma izločitev glutena iz prehrane.

Intoleranca na gluten

Intoleranca na gluten ima podobne simptome kot celiakija. Čeprav je pri obeh skupno, da ima telo negativni odziv na gluten, ti dva odziva nimata enakega trajanja in posledic. Pri celiakiji zaužitje glutena povzroči, da imunski sistem napade tkivo lastnega telesa. Če pa oseba ne prenaša glutena, bo uživanje glutena povzročilo kratkotrajno napihnjenost in bolečine v trebuhu. Za razliko od celiakije intoleranca za gluten običajno telesu ne povzroča dolgotrajne škode.

Simptomi intolerance za gluten

Obstaja veliko simptomov intolerance za gluten, ki so večinoma gastrointestinalni simptomi. Če opazite nekatere od teh znakov po zaužitju hrane z glutenom, je možno, da ne prenašate glutena. Nekateri pogosti znaki intolerance za gluten vključujejo:

 • Driska
 • Utrujenost
 • Napihnjenost
 • Bolečina v trebuhu
 • Slabost
 • Vetrovi
 • Zaprtje

Posamezniki z intoleranco za gluten si lahko težave blažijo z dodajanjem prebavnih encimov, ki pomagajo ublažiti simptome, zmanjšajo količino glutena v svoji prehrani ali pa hrana brez glutena povsem zamenja trenutno prehranjevanje.  Poleg celiakije in intolerance na gluten je možna še alergija na pšenico. (2)

Recept za kruh brez glutena

Kot smo ugotovili, obstajajo ljudje, ki ne prenašajo glutena. Ravno zaradi tega iščejo alternative navadnemu kruhu iz bele moke. Če iščete preprost recept za kruh brez glutena, ki vas bo navdušil, potem ste na pravem mestu. Ta preprosti recept za kruh brez glutena s semeni je zelo enostavno narediti doma in ga lahko spečemo v pečici.

Recept za kruh brez glutena - Psilium

Psilium – indijski trpotec. Kupite ga lahko tudi v spletni trgovini Zdrava prehrana BioKatka.si

V zadnjem času ljudje iščejo popestritev svojih dnevnih obrokov. Nekaterim gluten dejansko škoduje ali imajo že omenjeno intoleranco na gluten ali celiakijo, spet drugi imajo zaradi glutena samo občasne težave in bi radi poizkusili s hrano, ki ga ne vsebuje.

Tako kot vsak kruh je tudi kruh brez glutena najbolje uživati svež . Nasprotno od kruha v supermarketih, ki lahko ostane svež še nekaj dni, se bo brezglutenski kruh, ki ga bomo spekli sami, prej posušil. Prednost pa je seveda ta, da recept za kruh brez glutena ni poln umetnih dodatkov in konzervansov.

Ker je recept preprost, ga lahko spečemo vsak dan ali vsak drugi dan ter ga uživamo sproti. Uporabimo ga lahko namesto rezine toasta zjutraj ali z njim pripravimo sendviče.

Brezglutenski kruh s semeni je najboljši, če ga potem, ko ga vzamete iz pečice, pustite stati pol ure do ene ure, da se ohladi, preden ga pojeste. Tako boste uživali v toplem testu in svežem okusu.

Če ga ne morete pojesti v istem dnevu kot ste ga spekli, je najbolje, da ga narežete na rezine, ga zamrznete in uporabite za toast.

Priprava kruha brez glutena

Recept za kruh brez glutena, vključuje tudi mešana semena, ki bodo popestrili okus in izgled. Polega tega mu doda vlaknine in beljakovine ter poveča hrustljavost teksture. Za semena lahko uporabite semena kot so sončnična semena, bučna semena, sezamova semena ali zlata lanena semena. Uporabite lahko tudi kombinacijo več različnih semen in povečate kreativnost.

V testo lahko seveda dodate tudi Psilium – indijski trpotec. Mleta semena indijskega trpotca so bogat vir dragocenih vlaknin in so odlična pomoč pri urejanju prebave. Izdelek ne vsebuje laktoze in glutena.

Mešana semena pa so dobra izbira, ker vključujejo semena različnih oblik in velikosti, kar daje brezglutenskemu kruhu odlično teksturo. Semena bomo vključili v zmes in tudi na vrh, da bo hlebec še posebej lep. To se najbolje obnese, če semena dodate v hlebček takoj po tem, ko ga oblikujete. Semena narahlo vtisnete, da potonejo in so kasneje del skorje.

Sestavine za recept za kruh brez glutena

Kaj potrebujem za pripravo tega brezglutenskega kruha?

Spodaj je na voljo celoten seznam sestavin, ki jih potrebujete za pripravo kruha brez glutena.

 • 320 ml polnomastnega mleka
 • 1 žlica sladkorja
 • 7g posušenega kvasa
 • 400g Spieleberger moke za kruh brez glutena
 • 1 žlička ksantan gumija
 • 1 žlička soli
 • 150 g mešanih semen (plus 2 žlici dodatka za preliv)
 • 5 žlic rastlinskega olja (plus dodatek za naoljenje hlebčka)
 • 2 jajca
 • 1 žlička jabolčnega kisa

Moka brez glutena, ki smo jo uporabili je mešanica Spieleberger moke za kruh brez glutena, ki vsebuje riževo, proseno, ajdovo in koruzno polnozrnato moko. Recept lahko prilagodite tudi tako, da ne uporabite mleka. Namesto mleka uporabite vodo.

Spielberger mešanica moke za kruh brez glutena

Spielberger mešanica moke za kruh brez glutena

Če kruha brez glutena še niste pekli, naj vam povemo, da je izkušnja peka tega kruha povsem drugačna o peke običajnega kruha.  Gluten je namreč po navadi tisti, ki naredi testo  raztegljivo in prav to vam omogoča gnetenje testa za kruh. Pri kruhu brez glutena je torej priprava povsem drugačna.

Namesto testa, ki se enostavno gnete, boste dobili gosto, lepljivo zmes, ki jo vlijete v pekač za kruh. Ne bojte se, to lepljivo testo se spremeni v okusen kruh, ki je v notranjosti mehak. Ksantanski gumi pomaga vnesti malo teksture in če kruh uživate svež, morda nikoli ne boste vedeli, da je to kruh brez glutena.

Naš recept za kruh brez glutena

Preprost recept za kruh brez glutena ima to prednost, da mu je enostavno slediti, saj uporablja res samo osnovne sestavine. Iz sestavin , ki smo jih navedli, lahko spečemo eno štruco.

Za peko v pečici se najbolje obnese pekač z visokimi stranicami.  Kot že rečeno, je kruh najbolje jesti, ko je svež iz pečic, in naredi okusen toast. Lahko ga tudi narežete in zamrznete.

Navodila

 1. Mleko vlijte v majhno ponev in ga segrevajte na zelo šibkem ognju, dokler ne doseže temperature kože – tj. ko potopite prst, ne morete zares občutiti toplote.
 2. Sladkor vmešajte v toplo mleko dokler se ne raztopi. Nato dodajte kvas in ponovno premešajte. Pustite na toplem mestu 5-10 minut, da se kvas aktivira. Ko bo pripravljen, mora na vrhu ustvariti čudovito penasto plast.
 3. V veliko posodo za mešanje dodajte moko brez glutena, ksantanski gumi, sol in zmešana semena ter premešajte, da se zmešajo.
 4. V ločeno skodelico ali skledo dodajte jajca, olje in kis ter rahlo stepite, da se kombinirajo.
 5. Ko je mešanica kvasa in mleka aktivna (penasta), jo dodajte suhim sestavinam skupaj z mešanico jajc / olja. Z leseno žlico močno zmešajte mešanico, da se združi v gosto, lepljivo testo. To je bolj zmes o kateri smo govorili.
 6. Naoljite pekač in vanj vlijte testo. Morda boste morali z naoljenimi prsti strgati testo, saj je lahko precej lepljivo,
 7. Potresemo z dodatnima 2 žlicama semen. Hlebec lahko ohlapno pokrijemo in ga pustimo na toplem, da se vzdigne. Trajalo bo približno 25-30 minut in se mora dvigniti do vrha pločevine.
 8. Pečico segrejte na 200 ° C (ventilator 180 ° C ). Ko se testo dvigne na vrh pekača, ga postavite na sredino pečice. Pečemo 55–60 minut, dokler ne porumeni in nabrekne (namig – če se vrh hlebčka zatakne, položimo čezenj nekaj folije). Da je kruh pečen boste vedeli, če ga tapnete po površini – občutek mora biti votel in trd.
 9. Hlebček pustite, da se hladi vsaj 30 minut, preden ga narežete. Narežite in zaužijte, ko je topel in svež.

Zaključek

Recept za kruh brez glutena lahko poskusite tudi, če nimate simptomov celiakije, intolerance na gluten ali alergije. Če vam bo peka uspela, potem razlike v okusu napram navadnemu kruhu, praktično ni mogoče ugotoviti.