Posebna protivetrna zaščita Hanus rolo garažnih vrat

Posebna protivetrna zaščita Hanus rolo garažnih vrat

Živimo v času hitrih, pogostih, predvsem pa intenzivnih podnebnih sprememb. Letošnje poletje je precej dober pokazatelj, kako zelo mogočna je narava in kako se lahko stanje popolnoma spremeni v samo nekaj minutah. V zadnjem mesecu praktično ni bilo tedna, ko časopisov in portalov ne bi polnile novice o toči, nalivih, predvsem pa močnih vetrovih, ki podirajo cestne table, drevesa, daljnovode in povzročajo materialno škodo na objektih, med drugimi tudi na garažah oziroma garažnih vratih.

Ilustracija hise, dezja in tornada

Včasih je veljalo, da so močnejši vetrovi pri nas prej redkost kot pravilo, saj Slovenija leži v zavetrju Alp. Gradnje, sečnje in ostali posegi v naravo pa to vedno bolj spreminjajo in zdi se, da močnejši vetrovi, predvsem pa vse pogostejši močni sunki, postajajo stalnica.

Največje hitrosti veter v Sloveniji sicer dosega v Primorju, na Krasu in v Vipavski dolini. Kot zanimivost, pa je do sedaj najmočnejši veter in najmočnejši sunek vetra bil zabeležen na Kredarici. Poleg prej naštetih območij med bolj vetrovna območja spadajo še Gorenjska, Logarska dolina, Zasavje in območje pod Pohorjem. In takšni pogosti ter močni vetrovi povzročajo materialno škodo na vseh objektih, tudi na garažah in garažnih vratih. Zahvaljujoč inovacijam, pa se določeno škodo da tudi preprečiti.

Rolo garažna vrata so sestavljena iz posameznih lamel, širine 77 ali 100 mm in da veter ni njihov najboljši prijatelj, ni potrebno posebej poudarjati. Zaradi svoje strukture so bolj vetru bolj izpostavljena, kot katerakoli druga garažna vrata. Pri večji površini rolo garažnih vrat se lahko veter ujame v lamele, kar pomeni, da se vrata začnejo obnašati kot jadra – lahko se napnejo in iztrgajo iz vodil. Seveda se ob pravilni montaži in uporabi to ne zgodi kar tako, je pa dejstvo, da se zgodi prej, kot pri drugih tipih. A brez skrbi, obstaja rešitev tudi za to.

Rolo garazna vrata s protivetrno zascito

Rolo garažna vrata s protivetrno zaščito

»V podjetju Hanus smo razvili popolnoma nov in unikaten sistem vodil, ki vetrni razred rolo garažnih vrat povečajo za kar dva« pravi Daniel Hanžekovič, direktor podjetja Hanus d.o.o. in pojasnjuje »rolo garažna vrata so sestavljena iz več gibljivih delov in posledično niso tako trdna. V primeru, da gre za večjo površino, na primer industrijska vrata, se lahko veter hitreje ujame v lamele, vrata pa delujejo kot jadro. Rolo se napne in če je veter premočan, lahko lamele iztrga iz vodil. O tem, kakšna škoda nastane, verjetno ne rabimo zgubljati besed.«

Hanus rolo garazna vrata s protivetrno zascito

Možnosti za škodo oziroma poškodbo se lahko s protivetrnimi zaključki na lamelah, ki stanejo zgolj nekaj dodatnih eurov, precej zmanjšajo. Njihova naloga je, da rolo vrata v vodilu sidrajo in s tem hkrati preprečijo, da bi jih veter iz vodila izvrgel.

Kot pravi Daniel Hanžeković, imajo njihove inovacije več plusov. »Ker vedno stremimo k temu, da ena rešitev ponudi več plusov, smo poskrbeli, da imajo ti lamelni zaključki, poleg protivetrne zaščite, še nekatere druge prednosti. Poskrbijo namreč tudi, da ne pride do protibočnega zdrsa rolo garažnih vrat zaradi neravnih tal, kot pika na i pa izboljšajo tudi protivlomno varnost.«

Rolo garažna vrata imajo poleg inovativne protivetrne zaščite še nekatere druge prednosti, ki nikakor niso zanemarljive. V nasprotju z drugimi tipi vrat jih lahko montiramo na notranji ali zunanji strani, s čimer pridobimo še nekaj dodatnih centimetrov za parkiranje.

Ta tip vrat je estetsko resnično dovršen, detajli pa so skrbno izbrani in se med seboj odlično dopolnjujejo in usklajujejo. Rolo garažna vrata so tudi izredno varna – tako z vidika uporabe kot vloma. Zagotovo so odlična rešitev, ko primanjkuje prostora in ko si želite cenovno ugodne rešitve.