Palmovo olje – pomembna surovina ali okoljska katastrofa

Palmovo olje se nahaja skoraj v vsakem drugem proizvodu, ki ga najdete v trgovinah. Proizvodnja palmovega olja je odgovorna za enega največjih okoljskih problemov našega časa. Zato smo se odločili, da bomo problem, ki ga predstavlja palmovo olje, za vas podrobneje raziskali.

Palmovo olje – pomembna surovina ali okoljska katastrofa

Kaj je palmovo olje

Palmovo olje je užitno rastlinsko olje, ki prihaja iz plodov oljnih palm. Izdelamo lahko dve vrsti olja. Surovo palmovo olje iztisnjeno iz mesnatega sadeža in olje palmovih koščic. Oljne palme izvirajo iz Afrike, v jugovzhodno Azijo pa so jih kot okrasno drevo prinesli pred nekaj več kot 100 leti. Proizvodnji v Indoneziji in Maleziji zdaj predstavljata več kot 85% svetovne proizvodnje palmovega olja.

Kateri izdelki vsebujejo palmovo olje?

Palmovo olje najdemo skoraj povsod. Nahaja se skoraj v 50% izdelkih v supermarketih, od pice, čokolade, čistilnih izdelkov do kozmetike. Uporablja se tudi v živalski krmi in kot bio-gorivo v mnogih delih sveta.

Uporaba palmovega olja – Zakaj je palmovo olje skoraj povsod?

Palmovo olje je izjemno vsestransko olje s številnimi različnimi lastnostmi in funkcijami, zaradi katerih je tako uporabno. Pri sobni temperaturi je poltrdno, zato lahko namazi ostanejo mazljivi. Je odporno na oksidacijo in zato lahko zagotovi daljši rok uporabnosti izdelkov. Je stabilno pri visokih temperaturah in je zato zelo primerno za hrano. V azijskih in afriških državah se palmovo olje pogosto uporablja kot jedilno olje.

Zakaj se palmovo olje uporablja v kozmetiki?

Uporablja se lahko ne samo v hrani, temveč tudi v milih ali kozmetičnih izdelkih, ki vsebujejo maščobno komponento, na primer šminka in šampon. V teh primerih palmovo olje pomaga povečati viskoznost izdelka ali deluje kot vlažilec kože. Zraven tega je ena od najcenejših naravnih sestavin, ki jo lahko uporabimo v kozmetiki.

Pridobivanje palmovega olja – nevarnost za naravo, živali in tudi nas

Palmovo olje je glavni vzrok za krčenje deževnih gozdov. Nekateri najbolj biotsko raznovrstni gozdovi na svetu trpijo zaradi krčenja, kar vodi do uničenja habitatov za ogrožene vrste, kot so na primer  orangutani. Ti gozdovi so tudi odgovorni za pretvorbo milijonov ton toplogrednih plinov iz našega ozračja. Iz tega razloga proizvodnja palmovega olja močno prispeva k podnebnim spremembam.

Pridobivanje palmovega olja - nevarnost za naravo, živali in tudi nas

Je palmovo olje lahko trajnostno?

Palmovo olje je glavni vzrok za uničevanje deževnega gozda. Leta 2004 se je industrija palmovega olja odločila ponuditi trajnostno palmovo olje (RSPO). Člani RSPO so svoje palmovo olje potrdili kot “trajnostno”, blagovne znamke, ki uporabljajo to palmovo olje, pa trdijo, da je njihovo palmovo olje popolnoma “trajnostno” in nima neželenega vpliva  na okolje.

Ampak tukaj se poraja vprašanje ali je ta rešitev resnično trajnostna ali gre zgolj za “green-washing” (zeleno pranje). Težave z uničevanjem gozdov in habitatov ta odločitev ne reši, zato res ne prispeva k trajnostni prihodnosti – problem je še vedno prisoten!

Kaj je zeleno pranje ali “green-washing”?

Greenwashing je oblika trženja, v kateri  Green PR in Green Marketing zavajajoče prepričujejo javnost, da so proizvodi, cilji in smernice organizacije okolju prijazni. Pogoste primere zelenega pranja lahko najdemo v trženju živil, alternativni medicini in žal v “naravni” kozmetiki.

Kako se lahko zaščitite pred zelenim pranjem?

Ni lahko, ker se veliko podjetij zelo dobro znajde v “zelenem PR-u”. Nekatere najpogosteje uporabljene metode pri zelenem pranju so:

 • Objave fotografij rastlin v oglasih, embalaži in drugih tržnih materialih.
 • Brez plastike – a je to res? Vedno natančno preglejte celoten izdelek, vključno s celotno embalažo.
 • Izjave, na primer iz naravnih ali organskih izvlečkov. Ta izjava v bistvu ni moteča. Zastavite si pa naslednja vprašanja: 1. Koliko teh izvlečkov je v resnici v izdelku? 2. Katere so druge sestavine, ki večinoma niso tako prijazne okolju?
 • Naravna kozmetika in organska naravna kozmetika brez certifikata – žal se ta dva primera uporabljata prepogosto, ker še vedno ne obstaja globalna zakonodaja o naravni kozmetiki in organski kozmetiki. Poleg tega ta dva izraza nista zaščitena.
 • Kozmetika brez preizkusov na živalih – preskušanje kozmetičnih izdelkov na živalih je dejansko v EU prepovedano od leta 2004.

Obstajajo pa tudi dobre novice – z nekaj triki se lahko prepričate, da so podjetja transparentna in da so njihove trditve pravilne:

 • Bodite pozorni na certifikate, kot je organska ali naravna kozmetika.
 • Izbrskajte več informacij o podjetju.
 • Bodite skeptični do nepotrjenih izjav ali grafik.
 • Poglejte si njihove trditve in se vprašajte, kaj to resnično pomeni.

Palmovo olje in kako se mu izogniti

V tem članku vam želimo dati več nasvetov za vaš življenjski stil brez palmovega olja, da bomo našemu planetu zagotovili pošteno ravnanje.

 1. Preklopite na naravno kozmetiko brez palmovega olja

Številni kozmetični izdelki, kot so nega za ustnice, šampon in gel za prhanje, vsebujejo palmovo olje. Preverili smo podjetje ERUi Bio Kosmetik, ki izdeluje certificirano ekološko kozmetiko. Zatrdili so nam, da palmovo olje ne sodi v noben njihov izdelek. Raje uporabljajo visokokakovostna olja, kot so olje rakitovca (nega obraza Dreaming Duchess Nachhaltige Bio Gesichtscreme), arganovo olje (nega obraza za moške Hornwald Bio Gesichtscreme & Aftershave für Männer), ali pa ognjičevo olje (nega ustnic Purple Bee Bio Lippenpflege ohne Plastik) Z uporabo naravnega mila ERUi brez palmovega olja lahko hitro in enostavno postanete zgled in dosežete današnjo spremembo v smeri trajnostne prihodnosti.

ERUi Bio Kozmetika brez palmovega olja

 1. Detergenti brez palmovega olja

Čistilna sredstva z EU znakom za okolje upoštevajo trajnost sestavin, zato bodite pozorni na certifikate.

 1. Podprite organizacije, ki ozaveščajo proti proizvodnji palmovega olja

Da bi se v prihodnosti izognili proizvodnji palmovega olja, bi morali podpirati tudi organizacije, ki se aktivno zavzemajo za zaustavitev proizvodnje palmovega olja. Nekateri med njimi so Greenpeace, WWF, PETA in mnogi drugi.

 1. Ne kupujte naprej pripravljene hrane

Palmovo olje se skriva v večini naprej pripravljene hrane. Zato je te izdelke priporočljivo popolnoma izključiti iz vašega življenjskega stila. Bolje je, da skuhate hrano sami, saj se le tako lahko prepričate, da je vaša hrana zdrava in brez palmovega olja.

 1. Nakup lokalno proizvedenih izdelkov

Z regionalnimi izdelki ste na varnem in 100% brez palmovega olja. Regionalni izdelki so pogosto veliko bolj kakovostni in zelo pogosto ekološki, zato so bolj zdravi in ​​trajnostni. Zraven tega so vedno dozoreli in sveži.

 1. Bodite zvesti: Podpirajte trajnostne blagovne znamke, ki ne vsebujejo palmovega olja

Podprite blagovne znamke, ki se popolnoma odpovedujejo uporabi palmovega olja in se aktivno zavzemajo za zdrav in trajnostni življenjski slog. Eno izmed teh je tudi ERUi Bio Kosmetik, ki zavestno uporablja regionalne Bio surovine in popolnoma izključuje palmovo olje in njegove derivate.

Zakaj naravno milo brez palmovega olja?

Veliko naravnih mil vsebuje palmovo olje, ker je najcenejša trdna in stabilna maščoba za mila. Pri izdelavi naravnih mil je vedno pomembno pravilno razmerje med tekočo in trdno maščobo. Kot alternativa živalskim izdelkom je palmovo olje zelo priljubljeno v veganskih izdelkih. Toda ali je potem res vegansko?! Če si celotno proizvodnjo ogledate podrobneje, palmovo olje s svojimi spremembami okolja in habitata povzroči uničenje habitatov že ogroženih vrst. Zato po našem mnenju palmovo olje ne smemo šteti za vegansko.

Najboljše organsko naravno milo brez palmovega olja

ERUi Bio Kosmetik proizvaja bio naravna mila, zraven tega v svojih recepturah ne uporablja palmovega olja. Pomembno jim je, da naravna mila niso samo brez palmovega olja, temveč so tudi ekološko certificirana, ​​veganska in brez plastične embalaže.

Najboljša naravna kozmetika brez palmovega olja

ERUi proizvaja 100% naravna organska mila za obraz, mila za telo in mila za lase. Vsa ERUi mila so na osnovi oljčnega olja, vendar z različnimi vonji in tako nežno delujejo na kožo.

Pri ERUi Bio Kosmetik boste našli tudi mila brez dišav in eteričnih olj. Oglejte si njihovo organsko naravno milo Winter Edition (Bio Gesichtsseife ohne Duftstoffe).

Naravna mila so narejena iz visokokakovostnih olj, kot so oljčno olje, arganovo olje, konopljino olje, kakavovo maslo, karitejevo maslo in številnih drugih olj, vendar 100% brez dodatkov – brez mineralnih olj, brez mikroplastike, brez palmovega olja, brez parabenov in brez preizkusov na živalih.

Mi smo se  prepričali. Prepričajte se tudi vi.

Viri:

https://www.wwf.org.uk/updates/8-things-know-about-palm-oil