Osnovne SEO sestavine spletnih strani

Kadar želimo sestaviti spletno stran in ciljamo na visoko uvrstitev na Google iskalniku, je dobro, da se ravnamo po nekih osnovah. To so osnovne SEO sestavine spletnih strani. V spodnjem članku bomo o osnovnih sestavinah spletnih strani govorili in vam povedali, katere so tudi potrebne za spletne trgovine.

Primer osnovnih SEO sestavin spletnih strani na strani SeoPraktik.si optimizacija spletnih strani

Spodaj lahko vidimo spletno stran SeoPraktik.si optimizacija spletnih strani, na kateri so prikazane osnovne SEO sestavine spletnih strani, o katerih bomo kasneje še več povedali. Stran optimizacija spletnih strani si lahko tudi samo pogledate, za lažjo predstavo osnovnih SEO sestavin spletne optimizacije.

osnovne SEO sestavine spletnih strani

Osnovne SEO sestavine spletnih strani

Kadar na začetku pridemo na spletno stran, se običajno na našem ekranu najprej pojavi home slider. Home slider je na domači strani spletne strani in je velika slika, ki zavzame večino našega zaslona ob prvem vstopu v stran. Na home slider-u lahko običajno vidimo nekakšno sliko in par besed. Te besede so lahko ime spletne strani, kratek opis spletne strani ali kaj spletna stran ponuja. Slika se lahko tudi konstantno spreminja. Včasih lahko home slider-u rečemo tudi header.

Druga pomembna sestavina nas bo pričakala na dnu spletne strani, to je footer. Footer je spodnji del strani in je namenjen, da obiskovalcu strani poda informacije o pomoči, običajno vključuje interne povezave in kontaktne informacije. Na footru lahko tudi včasih vidimo zemljevid, kjer se podjetje, ki ima stran nahaja.

Editorial polje se nahaja pod headerjem in je del strani, na katerem pišejo glavne informacije. Tukaj lahko piše besedilo oziroma nekakšen članek, običajno je na domači strani in na podstraneh ter tukaj pišejo informacije, zaradi katerih je stran bila narejena.

Ob strani strani se pogosto nahajajo side bari. Na teh lahko najdemo veliko informacij, naštevanj in pa internih ali eksternih povezav. Na nekaterih so tudi meniji in podmeniji.

Sami meniji pa se delijo na tri skupine: 

  • primarni
  • sekundarni
  • topbar meniji

Primarni meniji so glavni meniji in na njih najdemo glavne članke ali podstrani. Sekundarne menije lahko najdemo, kadar je v primarnem meniju še en meni. Ta meni je uporabljen za bolj specifične razloge in, da je stran bolj urejena. Topbar meni pa je meni, ki je na vrhu strani. Ta meni se nahaja nad headerjem in vključuje glavne kategorije. Na tem meniju pogosto najdemo eksterne linke. 

Primer osnovne SEO sestavine spletnih strani primarni in sekundarni meni:

Na levi strani slike strani pisalne mize lahko vidimo primarni meni, ki se nato še odpre v selundarni meni. To je dober in preprost primer primarnega in sekundarnega menija.

osnovne SEO sestavine spletnih strani

Primer topbar menija na strani medex.si pegasti badelj:

Spodaj lahko vidite primer topbar menija na spletni strani pegasti badelj. Na sliki je dober prikaz, kaj vse je lahko v topbar meniju. Kot vidite na strani pegasti badelj topbar meni vključuje še en primarni meni, kontakte, o avtorju strani ter socialna omrežja.

osnovne SEO sestavine spletnih strani

Osnovni SEO elementi prodajno učinkovitih spletnih strani

Kadar sestavljamo spletno trgovino moramo nekje na strani predstaviti izdelke. To naredimo tako, da zamenjamo editorial polje z predstavitvijo produktov. Na tem polju potem vstavimo slike naših produktov, njihovo ime, kratek opis in ceno. 

Če prodajamo storitve, naredimo podobno. Narediti moramo polje z predstavitvijo storitev in pa pristajalno stran, kjer nam stranke pustijo kontakt.

Dodatne SEO sestavine spletnih strani

Na našo spletno stran še lahko dodamo povezave do naših socialnih omrežij. To bo strankam pokazalo, da smo tudi mi ljudje, povezani s svetom. Dodamo še lahko tudi mnenja drugih strank, kar bo povzročilo, da nam bodo ljudje bolj zaupali ter videli, da niso sami na naši strani.