Kolesarjenje za starejše – zakaj se priporoča, ter kakšne so prednosti?

Kolesarjenje se priporoča vsem starejšim ljudem. V tem članku bi vam radi predstavili vse možne prednosti in priložnosti kolesarjenja za starejše. 

Res je, da ko se staramo je lahko vedno težje biti aktiven dlje časa… Ker naša mišična struktura upada, prav tako kot se tudi kosti starajo… Vendar je znanstveno dokazano, da nam lahko telesna aktivnost pomaga preprečiti kar nekaj stvari, ali pa vsaj upočasniti starostne spremembe. Zato res nikoli ni prepozno, da se usedete na kolo in spoznate, da je kolesarjenje lahko zabavno – tudi v starejših letih! Preden se poglobimo v članek vas želimo povabiti na brezplačno testno vožnjo, ki jo omogoča tale super kolesarska trgovina v Ljubljani. Pravijo, da se počasi pripravljajo tudi na to, da pripeljejo kolesa v vaša mesta, ter vam tako omogočijo testno vožnjo z mestnim ali potovalnim električnim kolesom, v vašem kraju!

Zanimive raziskave so pokazale, da lahko s telesno vadbo resnično prispevamo k boljšemu zdravju, spominu, počutju, hkrati pa upočasnimo izgubo kostne gostote. Prav tako kolesarjenje prispeva k dobremu ravnotežju, mišični masi in koordinaciji, kar pa zmanjšuje padce. Ko s kolesarjenjem premikamo naše kosti in sklepe, se tako prožnost naših sklepov poveča! V katerihkoli letih smo je torej lahko kolesarjenje ena najboljših aktivnosti za naša starajoča telesa, hkrati pa je prevozno sredstvo, s katerim pridete dlje hitreje. Kolesarjenje za starejše se prav tako priporoča, ker nam pomaga pri delovanju našega srčno žilnega sistema. Navsezadnje pa je to aktivnost, ki ne obremenjuje sklepov, in ne povzroča bolečin, še posebej če imamo pokončno mestno kolo. Še nekatere prednosti kolesarjenja za starejše so tudi stalna raven telesne maščobe, izboljšana imuniteta, ter raven holesterola, prav tako pa pri moških omogoča stabilno raven testosterona. Leta 2017 je bila izvedena študija, ki je dokazala, da imajo ljudje, ki se vozijo s kolesi, zmanjpano tveganje za smrt, prav tako pa tudi raka. Res je, dame in gospodje, kolesarjenje nam lahko pomaga živeti dlje, ter bolj polno! Popelje nas lahko na nove dogodivščine, po mestu ali po naši čudoviti slovenski naravi…

Ste vedeli, da ko ne gibamo naših sklepov se lahko naš hrustanec skrči ter otrdi? To zmanjša našo gibljivost… Kar je pomembno vedeti je tudi to, da je redna vadba priporočena bolj kot daljša vadba le enkrat na teden. Dobro se je gibati vsak dan, se odpraviti na sprehod ali na kratek izlet s kolesom. Kolo namreč lahko ponuja takšno lahkotnost gibanja, da vam bo dajal večji užitek kot hoja! A ne le marsikatero kolo, temveč posebna električna kolesa zgrajeno predvsem s starejšimi v mislih! E kolesa nam olajšajo gibanje, sploh pa če so mestna ali potovalna s tako imenovanim prehodnim okvirjem… Kaj pa je ta prehodni okvir? Me veseli, da ste vprašali! Kot že ime prehodni pove, skozi ta okvir preprosto stopimo, z lahkoto. Ne rabimo dvigovati naše noge visoko preko okvirja kolesa, kot ga imajo športna ter treking kolesa. Ta kolesa so super, vendar pa jih mi ne priporočamo starejšim ljudem… Mestna električna kolesa so posebno zasnovana tako, da imajo krmilo privzdignjeno, ki nam omogoči pokončno držo. Na sedežu udobno sedimo, s privzdignjeno glavo, kar pa nam tudi zagotavlja večjo varnost. Namreč s pokončno držo in privzdignjeno glavo imamo najboljši možen pregled nad vsem, kar se dogaja v okolici ter prometu. Da pa ne omenimo kako res udobna kolesa so to. S prehodnim okvirjem boste lahko hitro vstopili ter sestopili s kolesa, ko je to potrebno. Recimo na prehodu za pešce, ki jih je povsod kar nekaj, še posebej v večjih mestih. Ste sami že preizkusili električno kolo? In ali ste sploh že slišali za ta posebna mestna električna kolesa? Če še ne, ne čakajte in obiščite NewBike. Tam vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri kolesa za testno vožnjo, razkazali ponudbo ter vas podučili o električnih kolesih. Zagotovo je veliko stvari za zvedeti o teh prečudovitih kolesih. Ste vedeli, da imajo kar v trgovini tudi kolesarsko stezo? Tako lahko preizkusite električno kolo tudi na malo bolj deževen dan.

Prav tako pa lahko kolesa tudi naročite na njihovi spletni strani Kolesa NewBike.si ali pa jim pošljete sporočilo, da bi želeli preizkusiti par koles v vašem mestu, in morda vam bodo kolesa tudi kar pripeljali do vrat! To je ideja, ki se ustvarjalci NewBike koles razveseljuje, saj jim je odlična storitev za stranke na prvem mestu. Želijo vam predstaviti nov način življenja, ki vključuje svež zrak, naravo, lahkotno gibanje, ter izboljšano fizično in psihično zdravje. Prizadevajo se k temu, da lahko čim boljše nudijo svoje storitve, zato imajo v Ljubljanski trgovini na voljo tudi servis koles, prav tako pa tudi udobno sedežno kjer vas bodo postregli s skodelico kave, ali s kakšnim drugim priboljškom. Če pa v vožnji uživate in se lahkotno vozite, boste hitro spoznali ritem teh mestnih koles. Seveda so na voljo tudi takšna, ki niso električna pa še vseeno udobna in narejena za pokončno vožnjo. Res pa je, da imajo e kolesa možnost tudi za tako imenovani način “walk mode”, ki vam pomaga voditi kolo brez da bi ga morali težko pritiskati in nepotrebno obremenjevati vaše sklepe. Tako vam bo e kolo pomagalo tudi pri hoji, ko je klanec malo večji. Treba pa je najprej vedeti, če živite v okolici kjer je veliko vzponov poti oz če je vaš kraj bolj hribovit, ali pa živite v okolici kjer je vožnja večinoma ravninska. To dejstvo vam bo pomagalo izbrati najboljše kolo za vaš in vaše posebne potrebe. Zato priporočamo, da se pogovorite z vašim prodajalce, ali pa izpolnite obrazec na NewBike spletni strani (link zgoraj). Takoj na vrhu strani bo gumb kjer bo pisalo “za pomoč pri odločanju kliknite tukaj” kar vas bo pripeljalo do vprašalnika. Ko ga izpolnite, vam bo sistem pokazal vsa kolesa, ki so primerna za Vas! Mi smo to preizkusili in prejeli kar nekaj čudovitih modelov koles. Nekatera izmed njih smo tudi zapeljali na brezplačno testno vožnjo pred NewBike trgovino, na en lep sončen dan. Res smo bili prijetno presenečeni, kako lahkotna in udobna je vožnja s temi kolesi!

Ta čudovita mestna kolesa NewBike so narejena za vse, ki želite lahkotnost gibanja, udobno vožnjo, hkrati pa prijetno aktivnost vpeljati v vaš vsakdan. Tudi če je to le 15 minut na dan, boste s tem naredili res ogromno dobrega za vaše zdravje, počutje, prav tako pa tudi za naš planet! Seveda manjkrat ko se usedemo v avto in večkrat kot se usedemo na kolo, prispeva k bolj čistemu okolju in posledično k boljši kvaliteti zraka. Zato ja, res je! Kolesarjenje je ena najboljših aktivnosti ne le za mlade ljudi, temveč tudi starejše. Ne rabite voziti težka gorska kolesa, če se želite zapeljati le do sosednje vasi, ali pa obiskati vašo najljubšo kavarno v mestu. Ne rabite se gužvati na troli, ali pa na avtobusu, če se lahko preprosto usedete na svoje novo mestno električno kolo in se zapeljete kamorkoli želite. Lahkotno, enostavno, prijetno… Zdravo, s koristnim, prav tako pa je tudi vožnja z električnimi kolesi res zabavna! Ko jih boste enkrat preizkusili, smo prepričani, da se boste želeli z njimi ponovno zapeljati in raziskovati vašo okolico. Bolj pogosto boste šli na potepe in uživali na svežem zraku, sami ali pa s svojimi bližnjimi. Še enkrat bi radi poudarili to, da je kolesarjenje način življenja. Najbolje se je redno usedeti na kolo, veliko bolje kot pa mirovati šest dni in se spraviti k kolesarjenju na sedmi dan ter prevoziti čimvečje razdalje. Redna aktivnost bo hitro izboljšala vaš metabolizem, obenem pa je dokazano zmanjšan stres, ki ga verjetno vsi čutimo skoraj vsak dan… Življenje se tako hitro spreminja, zato kdaj čutimo, da moramo vedno hiteti, ali pa se s tem sploh ne želimo spoprijeti in zato obtičimo. Zanimiva študija bolnikov z depresijo je pokazala, da lahko z le 15 minutno vožnjo občutno zmanjšamo nivoje stresnih hormonov, že na mirujočem kolesu. Raziskava je bila preizkušena tudi tako, da so bolniki ter različni prebivalci gonili sobno kolo in gledali v zaslon, ki je prikazal različne fotografije in okolja. Dokazano, se je počutje najbolj izboljšalo, ko so gledali v fotografijo in video posnetke kjer je bila prikazana narava, zeleno okolje, čudoviti razgledi… Obenem pa so imeli občutek, kot da je kolesarjenje lažje! Seveda je zdravo, da gremo vsak dan malo ven na zrak. No, razen če dežuje kot iz škafa, ali pa je vse zasneženo. To zimo še ni bilo veliko snega, ste opazili? Dejstvo je, da je kolesarjenje primerno tudi pozimi, sploh ko je zunaj suho, oblačno, ali sončno… Preprosto malo več oblačil si oblečemo, dva sloja rokavic, se odenemo v topel plašč in obujemo naše prijetne škornje… 

Ni važno v katerih letih ste, nikoli ni prepozno za izboljšanje vašega zdravja, počutja, ter za spremembo načina življenja! Ljudje smo zgrajeni za to, da uživamo življenje, da se premikamo, da si ogledujemo vse naravne atrakcije, da se podamo do naših najljubših restavracij in kotičkov v mestu, ter se zapeljemo preko poti ki jih sicer peš ne bi z lahkoto prehodili, če sploh. Res je kolesarjenje odlična vadba za vse starosti… Za konec pa vas želimo opozoriti, da je kvaliteta vaših koles pomembna. Ni dobro, da se usedemo na staro kolo brez da ga nekdo pregleda. V Ljubljani lahko pridete na hiter in profesionalen servis koles NewBike, takoj ko začutite, da nekaj ni v redu. Z vami bodo na vsakem koraku, tako da ne rabite skrbeti!

Kaj pravite, ste se pripravljeni bolj pogosto usesti na kolo? Mi smo.