Katere so različne vrste talnih solarnih naprav? Ali so sončne plošče, nameščene na tleh, primerne za moj dom?

Standardna montaža na tla

Standardni ali tradicionalni talni nosilci uporabljajo talna sidra za držanje regalne mize, ki podpira solarne celice na tirnicah. Natančen način sidranja bo odvisen od vaših talnih razmer: najpogostejša je uporaba betonskih stebrov, vendar so možne tudi stebre zakopani v tla, vijačni piloti in betonski balast.

Standardni sistemi za pritrditev na tla običajno držijo solarni niz v fiksnem položaju, čeprav postajajo možnosti za ročno nastavitev vse bolj priljubljene.

Standardni talni sistem je najlažja in stroškovno najučinkovitejša rešitev za talno namestitev in tudi najpogostejša.

Montaža na drog

Če želite zgraditi solarni sistem za montažo na steber, izkopljete eno veliko luknjo v tla, namesto več manjših lukenj kot pri standardnem montažnem sistemu. Velik drog je postavljen v tla, na katerega povežete svoje tirnice in namestite svoje sončne celice.

Sistemi za pritrditev na palice nudijo večjo oddaljenost od tal, kar je koristno pri izogibanju listju ali drugim oviram na tleh, in se lahko uporabijo celo za zagotovitev prostora in zavetja za živali, ki se pasejo pod njimi. Druga prednost nosilcev za drogove je, da se lahko enostavno vključijo enoosni ali dvoosni sledilni sistemi; ti omogočajo, da paneli tekom dneva sledijo soncu in tako proizvedejo več energije.

Na drugi strani imajo nosilci na stebrih s sistemi za sledenje višjo ceno na vat in večina ljudi meni, da je namesto tega ceneje namestiti standardni niz za pritrditev na tla z več solarnimi paneli.

Ali so sončne plošče, nameščene na tleh, primerne za moj dom?      

Če vaš dom porabi veliko energije, so za vas morda boljše plošče, nameščene na tleh. To še posebej velja, če imate na posestvu veliko odprtega prostora, kar vam omogoča, da namestite več sončnih kolektorjev, kot jih lahko namestite na svojo streho. Namestitev večjega sistema vam bo omogočila ustvarjanje več energije in boljše izpolnjevanje vaših potreb.

Seveda, če je vaše dvorišče majhno, morda ne bo dovolj prostora za namestitev toliko plošč, kot jih potrebujete. Poleg tega, če nimate dodatnega prostora, bo namestitev sončnih kolektorjev na tla pustila malo ali nič prostora za vašo trato, gredice ali drugo krajino. Če vam je to pomembno, so strešne plošče morda boljša možnost.

Tukaj moram poudariti tudi, da talni solarni sistem ni vaša edina možnost, če vaša streha ni primerna za sončne kolektorje; razmislite lahko tudi o sončnem nadstrešku za avto ali celo o solarni terasi, gazebu ali pergoli.

Za več informacij se obrnite na naše strokovnjake: www.bauer-solar.si.