Kakšen je pomen zdravega zajtrka pri hujšanju?

Kakšen je pomen zdravega zajtrka pri hujšanju?

zdrav zajtrk za hujšanjeZdrav zajtrk za hujšanje, mora biti del zdrave in uravnotežene prehrane. Tudi če smo na shujševalni dieti, se nikakor ne smemo odpovedati zajtrku ali čez dan izpuščati obrokov. Strokovnjaki za zdravo prehrano, priporočajo štiri do pet obrokov na dan. Pri tem poudarjajo, da je zajtrk najpomembnejši. V želji po hitri izgubi kilogramov, se teh nasvetov običajno ne držimo. V kratkem roku verjetno res shujšamo, vendar se vsi izgubljeni kilogrami kot bumerang spet vrnejo.

 

Poznamo veliko definicij obrokov, ki pogosto temeljijo na kulturnih in socialnih normah. Pogosto se uporablja tudi kriterij, ki upošteva čas uživanja obrokov, energijsko vrednost in sestavo obroka. Torej koliko obrokov na dan pojesti, če želimo ohraniti zdrav življenjski slog in hkrati tudi zdravo shujšati?

Super ideje za zdrav zajtrk za hujšanje

Zelo pomembno je, da dan začnemo z zdravim zajtrkom. Telo bo oskrbel z energijo in hranilnimi snovmi, ki jih potrebujemo po neabsorptivnem obdobju čez noč. Ko si zjutraj privoščimo zajtrk, se v našem telesu zviša raven glukoze v krvi, kar ugodno vpliva na celoten organizem. Redno zajtrkovanje izboljša kakovost in količino dnevno zaužite hrane, močno pa tudi zmanjšamo tveganje za pomanjkanje nekaterih mineralov in vitaminov.

 

Kadar opuščamo zajtrk, imamo običajno revno prehrano , ki vsebuje preveč maščob in premalo vlaknin. Z rednim zajtrkovanjem, nahranimo tudi svoje možgane. Če jim že zjutraj damo energijo, bomo čez dan lažje reševali kompleksne naloge, logično sklepali in bomo dlje časa zbrani. Z raziskavami so dokazali, da ljudje, ki zjutraj redno pojedo obrok, lažje vzdržujejo priporočeno telesno težo. 

Prehranska dopolnila za hujšanje, primerna za zajtrk

Za shujševalni zajtrk se mnogo ljudi odloča tudi s pomočjo prehranskih dopolnil. Pri tem ne govorimo o klasičnem uživanju kapsul in tablet za hujšanje, ampak med prehranska dopolnila za izgubo teže, štejemo tudi pripravo zajtrka npr. z acai jagodami v prahu,, astragalusom v prahu, uživanjem glukomanana, uporabo chia semen v zdravem zajtrku (npr. z jogurtom).

Priporočamo še, da pregledate prehranska dopolnila za hujšanje.

Kakšen je zdrav zajtrk?

Običajno se nam zjutraj mudi in si zaradi tega ne vzamemo časa za zajtrk. Vendar je lahko tudi hitro pripravljen zajtrk, lahko zdrav obrok. Izbiramo lahko med polnovrednimi sestavinami iz celih žit, kot so razne kaše in polnozrnati kruh. Takšna hrana ugodno vpliva na dvig glukoze, kar lahko še izboljšamo, če v zajtrk vključimo kakovostne vire beljakovin.

 

Seveda je dobrodošla tudi sveža zelenjava in sadje, ki še dodatno zviša hranilno vrednost obroka. Sadje in zelenjava, vplivata tudi na energijsko gostoto zajtrka. Izogibati se moramo žitom z dodatkom sladkorja, maščob in soli. (1)