Kako za vaš dom izbrati ustrezna garažna vrata

Kako za vaš dom izbrati ustrezna garažna vrata

Nakup novih garažnih vrat je eden najboljših načinov, kako povečati vrednost doma in ga obenem estetsko nadgradi-ti. Garažna vrata namreč veljajo za eno osrednjih točk, saj jih običajno zaradi njihove velikosti tudi najprej opazimo. Pred nakupom je potrebno razmisliti o različnih faktorjih, vse od uporabnosti pa do varnosti, barve, velikosti …

Pri izbiri garažnih vrat je v prvi vrsti pomemben čas – vzemite si ga dovolj, več, kot menite, da ga potrebujete. Zakaj? Ker se nakupa garažnih vrat običajno lotevate le enkrat v življenju. Pri izbiri garažnih vrat je dobro upoštevati naslednje napotke:

#1 Uporabnost

Garažna vrata so vedno izdelana po naročilu, saj se samo tako lahko popolnoma prilegajo vaših željam in potrebam. Ko se odločate za tip garažnih vrat, se je potrebno vprašati, za kaj jih boste uporabljali in ali jih uporabljate pogosto, boste v garaži opravljali tudi svoj hobi, ali boste v njej samo parkirali avtomobil … Namreč, če boste v garaži preživeli več časa, kot samo nekaj minut, ko parkirate avtomobil, je dobro, da so vrata tudi zvočno in toplotno izolirana. Dobro izolirana garažna vrata vodijo v veliko večje udobje ter nižje stroške.

#2 Material

Če so garažna vrata včasih bila izdelana zgolj iz lesa in jekla, je danes to popolnoma drugače. Z napredkom tehnologije so napredovali tudi materiali, ki so lažji, okolju prijaznejši, obenem pa veliko bolj vzdržljivi ter stroškovno učinkoviti. Današnja garažna vrata so izdelana iz poliuretanske izolativne pene, ki je obdan s tanko, pocinkano pločevino.

Hanus sekcijska garažna vrata

#3 Izgled

Po vsej verjetnosti boste poleg tipa vrat (rolo, sekcija, eno in dvo-krilna) najprej pomislili na njihovo barvo. Pri izbiri barve upoštevajte arhitekturo doma in objekta, na katerega bodo nameščena, da bodo skladna z vsemi ostalimi ele-menti. Če imate rumeno fasado, potem verjetno ne boste izbrali antracitnih garažnih vrat ipd. Pri izgledu upoštevajte tudi njihovo površino dodatne elemente, ki jih želite imeti vgrajene (osebni prehod, loputa za živali, svetlobne lamele …).

Barvna paleta Hanus garažnih vrat

#4 Vzdrževanje

Premislite, koliko časa ste pripravljeni nameniti vzdrževanju garažnih vrat. Praviloma vzdrževanje na vzame veliko časa – enkrat do dvakrat letno jih je potrebno dobro očistiti in pregledati, ali je vse vredu, prav tako pa je priporočljivo, da vas enkrat letno obiščejo strokovnjaki, ki so vrata zmontirali in opravijo preventivni pregled. Samo z rednimi servisi in vzdrževanjem bodo garažna vrata delovala vrsto let tako, kot morajo, s tovrstnim početjem pa boste zadostili tudi garancijskim pogojem.

#5 Varnost

Varnost je zagotovo eden izmed pomembnejših vidikov, na katerega je pri nakupu potrebno biti zelo pozoren. Delimo jo na protivlomno in na varno uporabo vrat. Pri protivlomni varnosti bodite pozorni na tip garažnih vrat, sistem varo-vanja kod daljinskega upravljalca proti njihovi kraji, kakovost mehanizma in ključavnic … Pri varnosti vrat pa je pomembno, da so preizkušena in certificirana v skladu z visokimi varnostnimi zahtevami in da so opremljena s senzorji, ki ob naletu na oviro avtomatsko začnejo dvigati vrata.

V vsakem primeru je najpomembnejše to, da si pri izbiri vzamete dovolj časa, da dobro premislite in da, v kolikor je mogoče, preverit reference podjetja, za katerega ste se odločili. Ob pravilni uporabi garažnih vrat in ob rednih servisih, bo njihova življenjska doba več desetletij, zato je dobro izbrati partnerja, ki bo ob vas tudi čez 20 let, ko se bo pojavila kakšna težava.

Hanus garažna vrata z osebnim prehodom