Kako yoast vtičnik pomaga pri spletni optimizaciji?

Kaj je spletna optimizacija yoast vtičnik?

Kadar želimo pravilno optimizirati članek, je pomembno, da uporabljamo pravilna orodja. Večina spletnih strani je narejenih v WordPress kjer priporočamo, da vsak, ki želi delati v spletni optimizaciji tudi začne. WordPress je orodje, ki nam omogoča pisanje in urejanje spletnih strani. To orodje nam omogoča, da nanj naložimo nekaj vtičnikov za lažjo in enostavnejšo uporabo. Eden izmed teh vtičnikov je Yoast. Spletna optimizacija Yoast nam pomaga pri pravilni optimizaciji članka, to naredi tako, da nam prikaže kaj delamo prav in kaj narobe. To nam pokaže pod našim člankom in razvrsti, kaj delamo prav in kaj narobe v zelene in rdeče barve za boljšo preglednost.

Primer rezultata uporabe Yoast orodja na spletni strani SeoPraktik.si o spletni optimizaciji strani:

V spodnjem primeru vidite kako izgleda spletna stran po uporabi in upoštevanju orodja za optimizacijo Yoast. Na spodnji sliki spletne strani SeoPraktik.si, ki govori o spletni optimizaciji strani lahko najdemo veliko upoštevanih pravil iz orodja Yoast. Na primer:

  • Stran je napisana po odstavkih in je naslovljena z pravilnimi podnaslovi,
  • Na strani je priložena slika za boljše razumevanje,
  • Glavne besede so odebeljene, da je besedilo bolj jasno.

Upoštevanih pravil lahko na strani o spletni optimizaciji strani najdemo še dosti več, zato je stran tudi visoko uvrščena na spletnem iskalniku Google. Če želimo ta cilj dosežti tudi mi se lahko po tej strani vzgledujemo.

spletna optimizacija yoast

Kaj vse prikaže yoast SEO vtičnik?

Yoast nam pokaže število različnih pravil, ki se jih je potrebno držati, da je naš članek dobro optimiziran. Yoast nam na primer pove, kaj moramo spremeniti glede ključnih besed v našem članku.

Pri začetku pisanja članka moramo določiti na katero ključno besedo bomo ciljali. To v Yoast vpišemo in nam pove, kaj moramo s to ključno besedo narediti. Yoast nam pove, da mora ključna beseda biti omenjena v SEO naslovu članka. Pove nam tudi če smo v članku ključno besedo premalokrat omenili in, da mora ključna beseda biti omenjena v prvem in zadnjem odstavku našega članka. Pove nam tudi, da še moramo urediti domeno oziroma slug in v njega vključiti našo ključno besedo. 

Yoast nam tudi pove koliko besed smo napisali, ter koliko besed je naš cilj. Čeprav je to pravilo nenatančno, saj moramo za dober članek pisati vedno več. Yoast nam pove, da naš članek potrebuje več odstavkov in podnaslovov ter nam pove, da moramo v podnaslove  večkrat vključiti ključno besedo. 

Pove nam tudi, da naš članek potrebuje še interni in eksterni link. Ta informacija je zelo pomembna in Yoast zazna, ko v članek vključimo povezavo, in pa tudi če je ta povezava na našo stran ali na tujo spletno stran. Yoast nam javi, da potrebujemo obe povezavi v našem članku in nam ti dve pravili obarva v zeleno, kadar zazna, da smo obe vključili v članek.

Spletna optimizacija Yoast pa nam tudi javi o našem SEO naslovu besedila. Pove nam, če je naslov prekratek ali predolg, in nas opozori, da mora naša ključna beseda zavzemati prvo mesto v našem SEO naslovu. Yoast tudi skrbi za naš meta opis, nam enako pove, če je predolg ali prekratek, kar zelo pomaga pri spletni optimizaciji in lovljenju naših SEO ciljev.

Kratek video opis orodja Yoast: