Kako uporabljamo kokosovo olje proti mozoljem?

Kako uporabljamo kokosovo olje proti mozoljem?

kokosovo olje proti mozoljemKokosovo olje proti mozoljem, je izredno učinkovito predvsem zaradi prisotnosti lavrične kisline.

Poleg lavrične kisline, je v kokosovem olju pomembna tudi kaprinska kislina, obe skupaj sta izredno učinkoviti pri odpravljanju mozoljev. Kokosovo olje blaži vnetja in uničuje bakterije, zato je eno izmed boljših olj za nego kože.

Lahko ga uporabljamo neposredno na koži, ali pa v mnogih kozmetičnih izdelkih, kjer je prisotno. 

Kako nastanejo mozolji in kako deluje kokosovo olje proti mozoljem?

 

Mozolji so pogosta tegoba najstnikov, ki lahko traja vse do tridesetega leta. V milejši obliki je mozoljavih kar 80% vseh mladostnikov, najbolj so prizadeti fantje. Pri njih se lahko mozolji ali akne tako hudo razširijo, da pride do hudih gnojnih vnetij, ki lahko za sabo pustijo globoke brazgotine.

 

kokosovo olje izkušnje

Mozolji nastanejo zaradi povečanega proizvajanja moškega spolnega hormona androgena, ki spodbuja proizvodnjo lojnic. Izloček iz lojnic se posuši in zamaši odprtine na koži. To preprečuje odtok prostih maščobnih kislin, ki jih izločajo določene bakterije. Te kisline v koži povzročajo gnojna vnetja. 

 

Stopnja mozoljavosti je odvisna od občutljivosti lojnic za androgen, ter od hitrosti tvorbe roževine. Večina sredstev, ki so namenjena zdravljenju mozoljavosti, je zasnovana na protivnetnem delovanju. Ker tudi kokosovo olje deluje protivnetno in protibakterijsko, je izredno priljubljeno sredstvo za odpravljanje mozoljev. (1)

 

Kaj pravijo dermatologi o uporabi kokosovega olja pri mozoljih?

Dermatologi so si enotni, da samo z uporabo kokosovega olja, ne bomo odpravili mozoljev. Vsekakor je treba prizadete dele kože temeljito očistiti in pri manjših težavah, bo kokosovo olje delovalo blažilno. Poleg tega kokosovo olje ekološke pridelave spodbuja nastajanje kolagena in s tem pospešuje obnavljanje poškodovanega tkiva.

 

kokosovo olje proti aknam

Pri hudih oblikah mozoljavosti, ki jo običajno imenujemo aknavost, je nujno potrebno obiskati zdravnika in jih zdraviti. Zdravljenje lahko traja več mesecev, pogosto za sabo pusti globoke brazgotine.

 

Najboljši način za odpravo mozoljev, je seveda obisk dermatologa, pri manjših težavah pa si lahko pomagamo z raznimi naravnimi pripravki, med katere spada tudi nega kože s kokosovim oljem. (2)