Kaj vse morate vedeti, če kupujete polnilec za iPhone 13

Z nakupom novega pametnega telefona, kot je iPhone 13, praviloma pride tudi potreba po izbiri ustreznega polnilca. Vendar pa se svet polnilcev spreminja s hitrostjo svetlobe, kar pomeni, da morajo potrošniki ostati osredotočeni in dobro obveščeni, da bi izbrali najboljšo možnost za svoje naprave. V našem članku z naslovom “Kaj vse morate vedeti, če kupujete polnilec za iPhone 13” bomo razgrnili osnovne informacije in najnovejše smernice za izbiro pravega polnilca za vaš iPhone 13. Od združljivosti in hitrosti polnjenja do varnosti in pametnih funkcij – raziskali bomo vse, kar morate vedeti, da bi ohranili svoj iPhone 13 vedno pripravljen na akcijo.

Ali je polnilec za iPhone 13 priložen v škatli?

Ali je polnilec za iPhone 13 priložen v škatli

Od septembra 2020 dalje Apple ne prilaga več polnilca v embalaži svojih iPhonov. To velja tudi za iPhone 13. Namesto tega v škatli najdete samo USB-C na Lightning kabel, ki ga lahko uporabite za polnjenje vašega telefona. Polnilnik (adapter) ni več priložen, saj je Apple prešel na okolju bolj prijazno prakso in spodbuja uporabnike, da že imajo svoj polnilnik ali ga kupijo posebej, če ga potrebujejo.

To je ena izmed sprememb, ki so jih uvedli v prizadevanju za zmanjšanje e-odpadkov. Torej, da, polnilec za iPhone 13 ni več vključen v standardni embalaži in ga je treba pridobiti ločeno, če ga potrebujete.

Kakšna je hitrost polnjenja s polnilcem za iPhone 13?

Hitrost polnjenja z polnilcem za iPhone 13 je odvisna od več dejavnikov, vključno z vrsto polnilca, ki ga uporabljate, in trenutnimi pogoji polnjenja. Apple je opremljen z izboljšanim tehnološkim vmesnikom za hitro polnjenje, vendar je hitrost polnjenja lahko različna glede na naslednje dejavnike:

 1. Polnilec in kabel: Če uporabljate originalni Apple-ov USB-C adapter s kablom, ki podpira hitro polnjenje, lahko dosežete največjo hitrost polnjenja, ki jo iPhone 13 omogoča.
 2. Moč adapterja: Hitro polnjenje je običajno na voljo z adapterji moči 20 W ali več. Če uporabljate adapter z manjšo močjo, bo polnjenje počasnejše.
 3. Stanje baterije: Hitrost polnjenja se lahko prilagodi glede na stanje baterije. V začetnih fazah polnjenja lahko dosežete hitro polnjenje, vendar se hitrost zmanjša, ko se baterija napolni do določenega odstotka.
 4. Temperatura: Ekstremne temperature lahko vplivajo na hitrost polnjenja. V hladnih okoljih se lahko hitrost zmanjša, da bi zaščitili baterijo.
Kakšna je hitrost polnjenja s polnilcem za iPhone 13

Splošno velja, da lahko z ustreznim adapterjem in kablom dosežete hitro polnjenje, ki omogoča do 50% napolnjenost baterije v približno 30 minutah. Vendar se morate zavedati, da hitrost polnjenja ni vedno konstantna in se prilagaja glede na zgornje dejavnike.

Ali lahko uporabim stari polnilec s svojim iPhone 13?

Da, lahko uporabite svoj starejši polnilec s svojim iPhone 13, vendar boste morda potrebovali poseben kabel ali adapter, odvisno od vrste polnilca, ki ga imate. Tukaj je nekaj pomembnih informacij:

 1. USB-C Adapterji: Če imate starejši USB-C adapter, ki podpira hitro polnjenje (npr. 18 W ali 20 W), ga lahko uporabite s svojim iPhone 13. V tem primeru boste potrebovali USB-C na Lightning kabel.
 2. USB-A Adapterji: Če imate starejši USB-A adapter, lahko uporabite USB-A na Lightning kabel za polnjenje svojega iPhone 13. Vendar boste dosegli počasnejše polnjenje, saj USB-A ne podpira hitrega polnjenja.
 3. Brezžično Polnjenje: iPhone 13 podpira brezžično polnjenje, zato lahko uporabite brezžični polnilnik, ki ga že imate, če je združljiv s standardom Qi.
 4. Originalni Apple Polnilci: Če imate originalne Apple-ove adapterje in kable, ki so bili izdani pred izdajo iPhone 13, jih lahko uporabite. Vendar bo najhitrejše polnjenje doseženo z najnovejšimi adapterji in kabli, ki podpirajo hitro polnjenje.
Ali lahko uporabim stari polnilec s svojim iPhone 13

Pomembno je zagotoviti, da je vaš kabel in adapter v dobrem stanju, da se izognete morebitnim težavam s polnjenjem. Če niste prepričani, ali je vaš stari polnilec združljiv, je priporočljivo uporabiti originalne Apple-ove dodatke ali se posvetovati s proizvajalcem za navodila o združljivosti.

Ali lahko uporabim neoriginalni polnilec za iPhone 13?

Lahko uporabite neoriginalni polnilec za iPhone 13, vendar morate biti previdni in upoštevati nekaj pomembnih nasvetov:

 1. Zanesljivost in Kvaliteta: Poskrbite, da izberete kakovosten neoriginalni polnilec. Slabi ali poceni ponaredki lahko povzročijo težave s polnjenjem in celo škodo na vašem iPhone 13.
 2. Certifikati in Združljivost: Preverite, ali je neoriginalni polnilec certificiran in skladen s standardi, kot je CE ali RoHS. Tako boste bolj prepričani, da je varen za uporabo.
 3. Hitro Polnjenje: Če želite hitro polniti svoj iPhone 13, se prepričajte, da neoriginalni polnilec podpira hitro polnjenje in ima ustrezno moč (npr. 18 W ali več) ter uporabite kabel, ki je tudi združljiv s hitrim polnjenjem.
 4. Brezžično Polnjenje: Če želite izkoristiti brezžično polnjenje, poskrbite, da je neoriginalni polnilnik združljiv s standardom Qi, ki ga uporablja iPhone 13.
 5. Preverite Mnenja: Pred nakupom preverite mnenja uporabnikov in ocene izdelka, da se prepričate, da je neoriginalni polnilec zanesljiv.

Pomembno je vedeti, da uporaba neoriginalnih polnilcev lahko vpliva na garancijo vašega iPhone 13, če pride do težav s polnjenjem ali če pride do poškodb zaradi uporabe nekompatibilne opreme. Apple običajno priporoča uporabo originalnih dodatkov za najboljšo izkušnjo in varnost.

Ali lahko uporabim neoriginalni polnilec za iPhone 13

Če niste prepričani, ali naj uporabite neoriginalni polnilec, se posvetujte s proizvajalcem ali se odločite za uporabo originalnih Apple-ovih dodatkov, da se izognete morebitnim težavam.

 • Več o tej temi si lahko preberete tukaj: Polnjenje telefona – nasveti za pravilno hitro polnjenje

Kateri je najboljši neoriginalen polnilec za iPhone 13?

Izbira najboljšega neoriginalnega polnilca za iPhone 13 je odvisna od vaših specifičnih potreb in preferenc. Obstaja veliko neoriginalnih polnilcev na trgu, ki so kakovostni in zanesljivi, vendar je pomembno upoštevati nekaj dejavnikov, preden se odločite. Tukaj je nekaj stvari, ki jih lahko upoštevate pri izbiri neoriginalnega polnilca za iPhone 13:

 1. Združljivost: Poskrbite, da je neoriginalni polnilec združljiv s standardom hitrega polnjenja in je opremljen s primerno močjo (npr. 18 W ali več), če želite hitro polniti svoj iPhone 13.
 2. Certifikati in varnost: Preverite, ali ima polnilec ustrezne varnostne certifikate, kot so CE ali RoHS, da se zagotovi varnost uporabe.
 3. Mnenja uporabnikov: Preberite ocene in mnenja drugih uporabnikov, da dobite vpogled v izkušnje drugih ljudi z uporabo določenega neoriginalnega polnilca.
 4. Proizvajalec: Izberite uglednega proizvajalca, ki ponuja dobro podporo strankam in kakovostne izdelke.
 5. Dodatne funkcije: Razmislite o dodatnih funkcijah, kot so več USB priključkov, hitro polnjenje za druge naprave, priloženi kabli itd.
 6. Garancija: Preverite, ali je priložena garancija za neoriginalni polnilec, da ste zaščiteni v primeru težav.
Kateri je najboljši neoriginalen polnilec za iPhone 13
Polnilec za iPhone 13 in druge telefone, znamke Chameleon

Nekateri priljubljeni proizvajalci neoriginalnih polnilcev, ki so znani po kakovosti, so Anker, Chameleon, Belkin in mnoge druge. Vendar pa je vedno priporočljivo skrbno preučiti izdelek, preden ga kupite, in se posvetovati s proizvajalcem ali preveriti, ali je združljiv z vašim iPhone 13.

Ali je brezžično polnjenje mogoče s polnilcem za iPhone 13?

Da, iPhone 13 omogoča brezžično polnjenje. Podpira standard brezžičnega polnjenja Qi, kar pomeni, da lahko uporabite brezžične polnilnike, ki so združljivi s tem standardom, za polnjenje vašega iPhone 13. Brezžično polnjenje je priročna možnost, ki omogoča polnjenje vašega telefona brez neposrednega stika s kabli.

Za brezžično polnjenje iPhone 13 preprosto postavite na brezžični polnilnik, ki je združljiv s standardom Qi, in telefon se bo začel polniti. Mnogi proizvajalci ponujajo različne modele brezžičnih polnilnikov, vključno s stojali, blazinami in drugimi oblikami.

Pomembno je izbrati kakovosten in zanesljiv brezžični polnilnik ter se prepričati, da je združljiv s standardom Qi, da boste dosegli najboljše rezultate pri brezžičnem polnjenju svojega iPhone 13.

Tukaj si lahko ogledate namestitev in delovanje odličnega Chameleon brezžičnega polnica za v avtomobil: https://youtube.com/shorts/LuVZCSodSRo?si=mFOBvbZNJGqtsg4u

Kakšne specifikacije mora imeti polnilec za iPhone 13, da dosežemo najbolj optimalno polnjenje telefona?

Za dosego najbolj optimalnega polnjenja vašega iPhone 13 je pomembno, da uporabljate polnilec, ki izpolnjuje določene specifikacije. Tukaj je nekaj ključnih specifikacij, ki jih mora imeti polnilec:

 1. USB-C s hitrim polnjenjem: Uporabite polnilec z USB-C priključkom, saj je to vmesnik, ki ga iPhone 13 podpira. USB-C omogoča hitro in učinkovito polnjenje.
 2. Moč polnilca: Izberite polnilec z zadostno močjo, ki omogoča hitro polnjenje. Najboljši rezultati se običajno dosežejo s polnilcem moči 18 W ali več, čeprav iPhone 13 podpira hitro polnjenje z močjo do 20 W.
 3. Certifikati in združljivost: Preverite, ali ima polnilec ustrezne certifikate, kot so CE, RoHS in MFi (Made for iPhone), ki kažejo na skladnost s standardi in varnostjo. MFi-certifikat zagotavlja, da je izdelek združljiv s iOS napravami.
 4. Kakovosten kabel: Uporabite visokokakovosten USB-C na Lightning kabel, ki je primeren za hitro polnjenje. Originalni Apple-ov kabel ali kakovostni neoriginalni kabel sta najboljša izbira.
 5. Združljivost z hitrim polnjenjem: Poskrbite, da je polnilec in kabel združljiv s hitrim polnjenjem, saj bo to omogočilo hitrejše polnjenje vašega iPhone 13.
 6. Regulacija temperature: Nekateri kakovostni polnilci vključujejo funkcije za nadzor temperature, kar lahko pomaga ohranjati baterijo v optimalnem stanju.
 7. Pametne funkcije: Nekateri polnilci imajo pametne funkcije, kot so prenapetostna zaščita, prenapetostna zaščita in nadzor temperature, kar lahko izboljša varnost in dolgoživost baterije.
Kakšne specifikacije mora imeti polnilec za iPhone 13

Pomembno je upoštevati, da tudi če ne uporabljate originalnega Apple-ovega polnilca, lahko dosežete optimalno polnjenje, če izberete visokokakovosten in združljiv polnilec, ki izpolnjuje zgoraj navedene specifikacije.

Kaj lahko storim s pokvarjenim polnilcem za iPhone 13?

Če imate pokvarjen polnilec za iPhone 13, obstaja več možnosti, ki jih lahko upoštevate, da nadaljujete s polnjenjem svoje naprave ali rešite težavo:

 1. Preverite Kabel: Prva stvar, ki jo lahko naredite, je preveriti, ali je težava v kablu in ne v samem polnilcu. Poskusite uporabiti drug kabel, da ugotovite, ali se vaš iPhone 13 začne polniti. Pogosto so kabli bolj nagnjeni k obrabi kot sami polnilci.
 2. Preverite Polnilec: Če je težava v polnilcu, preverite, ali je morda zamašen s prahom ali umazanijo. Očistite priključke na polnilcu s stisnjenim zrakom ali majhno krtačko. Včasih je umazanija v priključkih vzrok za težave s polnjenjem.
 3. Servisni Center Apple: Če niste prepričani, kaj je narobe s polnilcem ali če nič od zgoraj navedenega ne pomaga, je najboljša možnost, da se obrnete na uradni servisni center Apple. Strokovnjaki bodo lahko diagnosticirali težavo in vam svetovali o popravilu ali zamenjavi polnilca.
 4. Nadomestni Polnilec: Če nujno potrebujete polnilnik in trenutno nimate druge možnosti, lahko razmislite o nakupu novega, neoriginalnega polnilca, vendar preverite, ali izpolnjuje potrebne specifikacije in je varen za uporabo.
 5. Brezžično Polnjenje: Če vaša naprava podpira brezžično polnjenje, lahko razmislite o nakupu brezžičnega polnilnika, če želite začasno rešitev.
 6. Garancija: Če je vaš iPhone 13 še vedno v garanciji, preverite, ali vam lahko Apple zagotovi nadomestni polnilec ali popravilo brezplačno.
Kaj lahko storim s pokvarjenim polnilcem za iPhone 13

Pomembno je, da varno obravnavate svoj polnilec in se izogibate uporabi poškodovanih naprav, saj lahko to povzroči težave z napravo ali celo tveganje požara. V primeru resnih težav se vedno posvetujte z uradnim servisnim centrom ali proizvajalcem.

Morda vas bo zanimalo tudi: Kako prenesti slike iz telefona na računalnik

Kam lahko odvržem star polnilec za iPhone 13?

Odlaganje star polnilca za iPhone 13 je pomembno, da ga reciklirate ali odstranite na okolju prijazen način. Obstaja več možnosti, kam lahko odvržete star polnilec:

 1. Servisni center Apple: Apple ima programe za recikliranje elektronskih naprav in dodatkov. Lahko se obrnete na uradni servisni center Apple in jih vprašate, če sprejemajo stari polnilci za recikliranje.
 2. Recikliranje elektronike: Mnoga mesta in komunalni centri imajo posebne postaje za recikliranje elektronike. Preverite lokalne programe recikliranja in odložite svoj stari polnilec tam.
 3. Trgovine z elektroniko: Nekatere trgovine z elektroniko, zlasti večje verige, lahko sprejemajo stare elektronske dodatke za recikliranje. Obrnite se na svojo najbližjo trgovino, da preverite, ali ponujajo to storitev.
 4. Lokalne organizacije za recikliranje: Nekatere nevladne organizacije in recikliranje podjetij se ukvarjajo z recikliranjem elektronike. Preverite, ali imate takšne organizacije v vašem območju in se pozanimajte, ali lahko odložite svoj stari polnilec pri njih.
 5. Spletni programi za recikliranje: Obstajajo tudi spletni programi za recikliranje elektronike, kjer lahko pošljete svoj stari polnilec po pošti. Preverite, ali so na voljo takšni programi v vaši državi.
Kam lahko odvržem star polnilec za iPhone 13

Pomembno je, da stari polnilec pravilno odložite, saj vsebuje elektronske komponente in materiale, ki lahko negativno vplivajo na okolje, če se odvržejo nepremišljeno. Recikliranje je okolju prijazen način za odstranitev starih elektronskih dodatkov.

Če zaključimo

Z izbiro pravega polnilca za iPhone 13 se lahko izognete težavam s polnjenjem, izboljšate zmogljivost svoje naprave in podaljšate življenjsko dobo baterije. Upoštevanje združljivosti, certifikatov, moči, kakovostnega kabla in drugih ključnih dejavnikov je ključnega pomena za optimalno uporabniško izkušnjo.

Nekatere odločitve pri nakupu polnilca morda ne bodo povsem enostavne, a skrbno preučevanje izdelkov, prebiranje mnenj uporabnikov in sledenje najnovejšim smernicam so koraki, ki vam bodo pomagali izbrati najboljšo možnost za vaš iPhone 13. Pametna izbira polnilca ni samo za udobje, temveč tudi za vašo varnost in dolgoročno zadovoljstvo z uporabo vaše naprave.

Za konec, ne pozabite: vedno izberite kakovost in varnost pred ceno in se prepričajte, da je vaš izbrani polnilec v skladu s standardi in priporočili proizvajalca, da bo vaš iPhone 13 vedno pripravljen na nove izzive in priložnosti.

Preberite si še:

VIRI:

(1) – Qualcomm

(2) – Apple

(3) – PC Mag

(4) – Tom’s Guide