Ginseng Panax velja za super živilo

Ginseng Panax velja za super živilo?

V tem članku se sprašujemo zakaj Ginseng Panax velja za super živilo. Poznamo več vrst ginsenga, ki se med sabo razlikujejo po moči in vsebnosti zdravilnih snovi. Panax ginseng, poznan tudi po imenu kitajski ginseng ali azijski ginseng in je najmočnejši ginseng. Kot zdravilno zelišče nastopa v Tradicionalni kitajski medicini že več tisoč let. Poznajo ga po imenu Ren Shen (rn šn) in verjetno je iz tega imena nastala popačenka Ženšen. V tradicionalni kitajski medicini je ginseng smatran kot general ali kraljevsko zelišče. Tem zeliščem kot glavni sestavini, dodajajo druga, manj pomembna zelišča.

 

Poglejmo le nekaj zdravilnih lastnosti, katere Ginsengu pripisuje Tradicionalna kitajska medicina:

  • Tonik za Yuan qi ali predrojstvena spolna energija – ta naj bi določal našo konstitucijo ter vitalno energijo, ki nam je dana za čas življenja
  • Tonik za Vranico
  • Tonik za Pljuča
  • Pomaga proizvajati telesne tekočine ter zmanjšuje žejo
  • Tonik za Qi in kri
  • Pomirja Shen (duha) in izboljšuje mentalne funkcije
  • Pomaga odpravljati impotenco

Ginseng Panax velja za super živilo?

Ginseng Panax je tako kot nekatera druga zelišča uvrščen med adaptogene rastline. To so rastline, katere ob vstopu v kri, začnejo pozitivno spreminjat delovanje našega telesa, predvsem hormonov. To je že prva lastnost superživil. Ker spada med najbolj raziskane adaptogene rastline, mu pripisujejo tudi sposobnost dviga koncentracije ter jačanje imunskega sistema. Prav tako pa zelo dobro pomaga pri okrevanju po izčrpanosti, bodisi zaradi bolezni ali zaradi stresa. Zaradi svojih odličnih krepčilnih lastnostih, je ginseng panax odlično super živilo, za boljši in večji razvoj mišic, sploh pri ljudeh, ki imajo s tem težave.

Že od nekdaj se ginseng uporablja tudi  za dvig spolne moči, zato ga dodajajo tudi raznim preparatom za spolno moč. Vendar Ginseng Panax ne uporabljamo le za dvig spolne moči temveč tudi za zdravljenje impotence in neplodnosti. Ker je Kitajski ginseng splošno krepčilna rastlina še ne pomeni da le krepi, temveč pomaga pri mnogih boleznih. Pripisujejo mu sposobnost dvigovanja razpoloženja in odpravo brezvoljnosti. Ker pomaga pri sintezi beljakovin je odličen dodatek za športnike in tudi ljudi ki imajo težave pridobiti mišično maso.

Torej: Ginseng Panax velja za super živilo! Še več si lahko preberete na povezavi: Ginseng za mišični razvoj

Vir:She Nong – Materia medica, Chinese Medical Herbology and Pharmacology (1)